Hirdetés

Ötven csapat a Zöldár emlékfutáson

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.06.10. 12:24

2013 júniusában minden idők legnagyobb árhullámával kellett szembenézni a Duna magyarországi felső szakaszán. Több mint kétezer katona küzdött a természeti elemekkel heteken át, együttműködve a vízügyi szakemberekkel, a katasztrófavédőkkel, a rendőrökkel, valamint az otthonaikat féltő önkéntesekkel. Ennek a teljesítménynek állít emléket a sport eszközeivel a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a „Zöldár 2013 – Összefogás” elnevezésű emlékfutással, melyet pénteken már nyolcadik alkalommal rendezett meg az alakulat. Csaknem ötven darab 7 fős csapat gondolta úgy, hogy a péntek délelőttjét a futásnak szenteli.

Hirdetés

“Mi katonák általában a háttérben mozgunk, akkor kerülünk előtérbe, amikor valami probléma van. Baj van a déli határon, most ugye a keleti határon is gond van, rendszerint a katasztrófahelyzeteknél is ott vagyunk, mint a vörös iszap, vagy bármilyen árvízi fenyegetés. A 2013-as hatalmas árhullám alatt végzett védekezés során rendkívül jó volt azt az összefogást megélni, amit civilek és egyenruhások demonstráltak. Ezért úgy gondoltuk, hogy ezt a jó érzést szeretnék évről évre feléleszteni és azt kommunikálni kifelé, hogy mi még emlékszünk erre” – emelte ki Könczöl Ferenc, az ezred parancsnoka, aki maga is futó felszerelésben érkezett, hiszen külön csapattal indult neki a közel 30 km-es távnak a parancsnokság.

Érkeztek az ország minden tájáról alakulatok, mellettük pedig egyenruhások és civilek is neveztek a jó hangulatú futamra.

Hirdetés

Győrújfalu két gárdával képviseltette magát az eseményen. A Győr melletti község volt az árvíz egyik legveszélyeztetettebb települése. “Kíváncsiságból beszinteztettem a házunkat, meddig ért volna a víz, ha gátszakadás történik. Jómagam két méter magas vagyok, de a víz engem is legalább egy méterrel ellepett volna” – mesélt Nagy Attila, Győrújfalu polgármestere.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott jelére nekivágott a mezőny a közel 30 km-es távnak. A Győr – Győrújfalu – Győrzámoly – Győrladamér – Dunaszeg útvonalat a kerékpárúton, majd a visszautat a töltésen tették meg az Aranypartig. A beérkezett futókat katonás ebéddel várták a győri honvédek.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

likeold
a fb oldalunkat