Öt napja fán raboskodó cicát mentettek meg a Győri Speciális Mentők

Kóka Enikő Győr Puha Praclik Egyesület
2023.02.24. 17:03

Többen is észrevették és posztolták különböző állatbarát Facebook-csoportokba a múlthét csütörtök óta fán rekedt cicát. A Győri Puha Praclik Egyesület az oldalukon kért segítséget, így jutott el a hír a Győri Speciális Mentők Közhasznú Egyesület elnökéhez. Mátis Csaba kollégájával, néhány kötéllel, alpinista felszereléssel és egy hosszú létrával sietett a cica segítségére.

A közel 20 méter magas fa a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium udvarán áll. A dolgozók elmondása szerint az állat napok óta keservesen sírt és éjjelre sem jött le.

„Csütörtökön vettük észre a kolléganőimmel, hogy az udvaron fent van az egyik fán egy cica. Felvettük a kapcsolatot egy másik győri egyesülettel, akik azt tanácsolták, hogy várjunk egy napot, hiszen sokszor maguktól is le tudnak jönni a fáról. A cica még másnap is a fán volt, így amellett döntöttünk, hogy a tűzoltók segítségét kérjük” – mondta el Mentler Franciska, a Lukács Sándor Technikum iskolatitkára.

A tűzoltók még aznap kimentek a helyszínre, ahol a cica az emelőkosár láttán megijedt és lejjebb mászott. Bíztak benne, hogy onnan már könnyedén le tud jönni, így otthagyták. Sajnos a macska visszamászott a fa tetejére és egész hétvégén ott volt.

A Győri Puha Praclik Egyesület a Facebook-oldalukon kért segítséget, majd szinte azonnal, több oldalról is jöttek az üzenetek és a hívások. Nem csak Győrből, hanem Pestről is kaptak telefont, hogy tudnának segíteni, de addigra már Mátis Csaba és Altrichter Lajos, a Győri Speciális Mentőktől a cica segítségére sietett.

Polgár Veronika, a Puha Praclik Egyesület elnöke a munkája után egyből indult a helyszínre, ahol Miletics Lilián, az egyesület önkéntese és a Speciális Mentők kétszemélyes csapata fogadta.

„Korábban már a tűzoltók is próbálkoztak, de elég behatárolt egy emelőkosárral mozogni és jóval másabb az, ha egy alpinista mozog. Körülbelül fél órát vett igénybe az egész művelet. Kibiztosítottam mindent, beszéltem a cicához, próbáltam magamhoz hívni, de nagyon meg volt szeppenve és csak kifelé mászott a vékony ágakra, ahova már nem tudtam utána menni. Megtisztítottam a fát a fölösleges ágaktól és szépen szintenként leráztam. Volt lent a földön két-három ember és egy kifeszített takarót tartottak, amire zuhanhatott a cica. Sajnos végül nem sikerült megfogni, de épségben landolt a takarón, majd elfutott” – számolt be róla portálunknak Mátis Csaba, a Győri Speciális Mentők Közhasznú Egyesület elnöke.

Az iskola tanulói és dolgozói is nagy számban figyelték a nem mindennapi látványt és együtt szorítottak a cicáért, aki vélhetőleg egy darabig el fogja kerülni a fákat.