Öt évet kapott első fokon a Jedlikben késelő fiú

Fotó: Győr+ Archív
MTI
2022.10.03. 19:07

Közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt öt év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék hétfőn azt a fiatalt, aki 2019 decemberében megkéselte tanárát egy győri középiskolában - tájékoztatta Máté Kinga, a törvényszék szóvivője az MTI-t. Az ítélet nem jogerős.

Hirdetés

Nem csak Győrt, hanem az egész országot megrázták azok a drámai hírek, amelyek csaknem három évvel ezelőtt, 2019. december 5-én érkeztek a győri Jedlik Ányos gépipari technikumból.

A vádirati tényállás szerint az elkövetéskor 17 éves vádlott a második tanórán hármas érdemjegyet kapott korábbi matematika dolgozatára, ami annyira felzaklatta, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt, de kijelentését a társai nem vették komolyan.

Az ötödik óra (fizika) elején a fiú azt mondta a padtársának, hogy “megvan a terv”, majd azt színlelve, hogy a füzetében szeretne mutatni valamit a tanárnőnek, kiment hozzá, odaadta a füzetét, mögé lépett és bal oldalán, lapockatájékon hátba szúrta.

Fotó: police.hu, archív

A tanárnő a földre rogyott, a vádlott pedig mellé guggolt és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nő nyaka és mellkasa felé.

A fiút az egyik osztálytársa fékezte meg, aki elvette tőle a kést. Miután a vádlottól megkérdezte, hogy miért csinálta, azt felelte, hogy “majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”.

Az 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is sérült.

Az ügyben ma hirdetett első fokú ítéletet a Győri Törvényszék, amely öt év fiatalkorúak börtönére ítélte első fokon H. Andrást, a győri Jedlik-iskola volt diákját.

Fotó: police.hu/archív

Máté Kinga sajtószóvivő elmondta, a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe azt a megállapítást, hogy a vádlott eshetőleges szándékkal követte el a bűncselekményt, ami kizárja az előre kiterveltséget.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért és a minősítés megváltoztatásáért fellebbezett. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

H. András továbbra is bűnügyi felügyeletben (házi őrizetben) várja büntetőügye folytatását.

Korábban a témában:

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #iskolák | #késelés |