Hirdetés

Őszibarackkrémes-mandulás guba

Szarka Zsófi
2020.05.30. 19:22

Gyereknapi finomság a javából. Édes kalácsból, pirított mandulával, illatos barackból és sok vaníliával készül ez a guba. Rendhagyó, mégis ismerős ízek lapulnak benne.

Hirdetés

Régóta gondolom azt, hogy a barack és a mandula jó barátságban vannak. Talán egy gyerekkori emlék is rásegít, amikor a barackot megettük, a magját széttörtük és elropogtattuk a magház tartalmát is. Enyhén mandulás íze volt. Ezért a kettő nekem erős összhangban van, és ha belegondolunk, a sült mandula, édes vanília és a savanykás barack egészen jó kombináció lehet. Mennyei például egy pitében vagy egyszerű piskótát megtölteni mandulakrémmel, friss barackkal, valamint a mákos, diós gubán túl a mandulás guba is felkerült már az étlapunkra. A gyerekek kedvenc részét se hagyjuk le: a pirított, szeletelt mandula szórását mind köré, mind a torta tetejére, hogy bátran csipegethessék.

Bevásárlólista:

Hirdetés

Kalácsalap:

  • 500 g édes (mazsolás) fonott kalács
  • 350 ml tej
  • 2 ek cukor
  • 1 ek vaj
  • 100 g sós mandula egészben

Barackos krém:

  • 3 tojás sárgája
  • 250 ml habtejszín
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • negyed citrom leve, reszelt héja
  • 1 csapott ek liszt
  • csipet só
  • 3 db érett őszibarack

Habréteg:

  • 3 tojás fehérje
  • 3 ek porcukor
  • 50 g aprított mandulapehely

Díszítéshez: 1 db őszibarack, 50 g szeletelt, pirított mandula

Elkészítés:

Előkészületek: Rétegenként haladunk alulról felfelé, ezért a kalácsokkal kezdjük. Felszeletelem és felezem őket, magam mellé készítem. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelek, de csak az alját. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Ebben a fokozatosan melegedő sütőben a szeletelt és az egész mandulákat egy tepsire öntöm és pirítom 10 percig.

Kezdjük: Egy teflon- vagy vastagabb falú edénybe 2 ek cukrot karamellizálok. (Nem nyúlok hozzá, amíg el nem kezd barnulni, közepes lángon.) Amikor megolvadt a cukor, hozzáadom a vajat és elkeverem egy szilikonlapáttal. (Ne használjunk fém vagy műanyag keverőeszközt!) Hozzáöntök a tejből egy picit, így ez gyorsan felforr és elolvad benne a karamell. Hozzáöntöm a többi tejet, azt is felforralom. A kalácsszeleteket egy villával vagy fordítóeszközzel egyesével belemártom, és szépen körberakom velük a kibélelt tortaformát, szorosan, lenyomkodva, amíg el nem fogy. A végén a maradék tejet lassan ráöntöm. Beteszem a sütőbe 20 percre.

Ezalatt a sárga kémet állítom össze. Egy tálban kézi habverővel kikeverem az összes hozzávalóját a krémnek, majd a végén a barackokat felszeletelem, beleteszem, óvatosan összekeverem azokkal is.

A tortaaljat kiveszem a sütőből és rásimítom a sárga krémet egyenletesen. Visszateszem a sütőbe újabb 15 percre, hogy a krém is megszilárduljon.

Ezalatt az utolsó réteget is elkészítem. A hideg tojások fehérjét mixerrel felverem, amikor kezd kifehéredni, hozzáadom az első kanál cukrot, majd percenként a maradék kettőt is. Ezután spatulára váltok és óvatosan hozzákeverem az aprított, szeletelt mandulát. (Ezt a mandulát általában egy késes aprítógépben vagy egy deszkán készítem el. A szeletelt mandulát összetöröm, hogy a hab is ettől ropogjon.) Habnyomózsákba töltöm vagy sütőpapírból tölcsért hajtogatok. (Egyszerű, YouTube-on megnézhető.) Bármilyen mintában nyomom a tetejére vagy csak kanállal ráhalmozom, de észben tartom, hogy ha kihűlt a torta, akkor ide jönnek még a friss barackok és mandulaszeletek is.

Már langyosan is szeletelhető, és talán úgy a legfinomabb.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat