Nem visszük túlzásba a fogyasztását, pedig számos jótékony hatása mellett az íze is kitűnő. Az őszi piacon még válogathatunk a késői érésű szilvákban. Ha van hely a kamra polcán, érdemes néhány üveg befőttel gazdagítani az éléskamrát.
Hozzávalók:
- 2 kg szilva,
- 2 l víz,
- 50 dkg cukor,
- fahéj,
- néhány szem szegfűszeg,
- Na-benzoát vagy rum.
A vizet a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk és néhány percig főzzük. A szilvát megmossuk, felezzük és kimagozzuk. Az előre elkészített tiszta üvegekbe tesszük a gyümölcsöt, majd rámerjük a forró levet.
A régi háziasszonyok ezt a forrázást háromszor ismételték, azaz visszaöntötték a levet a fazékba, újra felforralták és úgy merték a szilvára. Amennyiben ezt túlságosan macerásnak érezzük, az egyszer felforralt lébe tegyünk egy kevés Na-benzoátot.
Ha csak felnőttek fogyasztják a befőttet, felöntés előtt üvegenként megbolondíthatjuk három evőkanál rummal, ebben az esetben tartósítószerre sem lesz szükségünk.
Lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A téli hónapokban felhasználhatjuk sütihez, húsok mellé, vagy egyszerűen nasiként.