Összhang és bizalom a közösségekben

Füves Zsuzsa
2023.01.15. 14:45

Az összhang az a képesség, amikor bizalmi kapcsolatokat építünk ki másokkal. Ezek a kapcsolatok az esetek zömében hosszabb távon is működnek. A kapcsolatok kialakulása akár pillanatok alatt is megtörténhet. Gyakran az első benyomás során már létrejön. Akár a fizikai megjelenés, akár a megbízhatóság érzése is kiválthatja.

Hirdetés

Rokon lelkek

Az egyén azt érzi, szívesen beszélget a másikkal és örömmel van a társaságában. Rokon lelkekként gondolnak egymásra ezek az emberek, hiszen sok tekintetben hasonlítanak. Megbíznak egymásban, egymás társaságában „kinyílnak.” A hasonlóság érzése a ruházatban, a gondolkodásban és a beszédben is megnyilvánulhat. A legfontosabb szempont a közös értékrend. Miben hiszünk mi és miben hisz a másik.

Felvállalni magam a családban és a munkahelyen

Bizalommal teli légkörben könnyebben felvállaljuk érzéseinket vagy akár hibáinkat is. Munkahelyen a közös célok, az elérési utak tudják megteremteni a munkatársak összhangját. A családokban már működik az összhang egyes családtagok között. Amennyiben kevésbé, érdemes átgondolni, mi állhat az összhang kialakulásának útjában. Egy stresszes vagy frusztrált légkörű családban nehéz kialakítani a családtagok összhangját. Csak kölcsönös tisztelet és megértés alakíthat ki összhangot. A hozzáállásunkon és szándékunkon sok múlhat a munkahelyi és családi színtéren is. Természetesen a mindennapokban nem szükséges mindenkivel összhangban lennünk. Bizony vannak olyan kapcsolatok, ahol az egymás megértésének a szintje alacsonyabb. A tisztelet megadása itt is fontos szempont.

Kapcsolódás érzése

Ahhoz, hogy a másik emberhez tudjunk kapcsolódni, elengedhetetlen a megértés. Ehhez beszélgetnünk kell vele. Meg kell ismernünk a helyzetét, a tapasztalatait és akár azonosulni szükséges az érzéseivel is. Ezt ki is fejezhetjük irányába beszéddel vagy gesztusokkal. Ezzel elindítjuk a kapcsolódás érzését. Amennyiben jó hallgatók vagyunk, megértést sugárzunk és bizalmi légkört teremtünk. Nyilván magunkból is szeretnénk valamit beletenni a beszélgetésbe, hogy kialakuljon a kapcsolódás, hiszen két külön világ találkozik.  Azonban nagy tudatosságot igényel, hogy a másikhoz úgy kapcsolódjak, hogy ne én kerüljek előtérbe.

JÓ TUDNI:

Összhang a munkahelyen

Munkahelyen feltétlen szükséges kialakítani a dolgozók összhangját ahhoz, hogy a munkatársak hatékonyan tudjanak dolgozni. Amennyiben a munkahelyi kommunikáció transzparens, a vezetőség szán időt és nyújt bizalmat azzal, hogy kollégáit tájékoztatja a cég eseményeiről, abban az esetben megteremti az összetartozás érzését a dolgozói között. Egy közösséghez tartozónak érzik magukat, szívesen jönnek a munkahelyükre, elköteleződnek.

Végezetül egy szép gondolat: Csak azok tudnak egymás mellett csendben ülni, akik között nagy az összhang. Így van? Szeretettel teli és békés új évet kívánok!

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr+Média | #vény nélkül |