Hirdetés
Katasztrófavédelem

Összefogással több száz ember gyógyulásáért

Fotó: Katasztrófavédelem
Győr+
2020.10.15. 07:01

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén huszadik alkalommal szervezte meg - az országos rendezvényhez csatlakozva - az önkéntes véradást, melyet a társ- és együttműködő szervek körében hirdettek meg. A véradás lebonyolításában a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete volt a segítségükre.

Hirdetés

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

Rendhagyó módon a járványhelyzet miatt idén a vérellátó szolgálat épületében és két naposra szervezték a véradást. Felhívásra most is nagy számmal jelentkeztek az önkéntes segítők megyénkben, több mint 260-an jelezték részvételüket, közülük 221 fő jelent meg a két nap alatt a véradáson. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a véradók közül most kettőszáz-négyen tudtak sikeresen vért adni, ezzel több mint hatszáz ember gyógyulását segítettük elő.

Hirdetés

Többek között a megyei és a városi rendőrségtől, az adóhatóságtól, a Magyar Közúttól, a vízügyi igazgatóságtól, a büntetés-végrehajtástól, illetve a bíróságokról, ügyészségektől nyújtották kezüket önzetlenül, természetesen saját kollégáink mellett.

A segítők idén egy szépen megmunkált fatörzsön hagyták kézjegyüket, amely korábban egy viharos időjárás alkalmával okozott munkát tűzoltóinknak. A Bakó Attila győri tűzoltó által lecsiszolt és bevont fatörzs a mai naptól a katasztrófavédelem emlékszobájában őrzi az önzetlen segítők aláírását.

A rendezvény célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet.

A teljes képgaléria megtekinthető a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Forrás: Katasztrófavédelem

likeold
a fb oldalunkat