Összefog Győr és az UNICEF

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2022.10.19. 14:43

Az UNICEF óvodák udvari játszótéri eszközeinek fejlesztésére biztosít hozzájárulást Győrnek, az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a győri Városházán. Az önkormányzat részéről dr. Pergel Elza alpolgármester, az UNICEF képviseletében pedig Pilar Gonzales-Rams vészhelyzeti koordinátor, irodavezető vettek részt az eseményen.

Dr. Pergel Elza elmondta: Győr a kezdetek óta élen jár a háború elől menekülő családok támogatásában. A Bisinger valamint a Mónus óvodák udvarán épülnek meg a játszóterek, amelyekkel a cél, hogy a háború elől Győrbe menekülő – és akár itt letelepedő – családok és gyermekeik könnyebben barátkozhassanak a helyiekkel.

„Nagy öröm ez a megállapodás számunkra. Nehéz helyzetben van Európa, és ezek a gesztusok, amiket nemzetközi szervezetektől kapunk, azt mutatják, hogy nem vagyunk magunkra hagyva ebben a helyzetben” – értékelte dr. Pergel Elza a megállapodást. „A nagy elhatározásban, hogy bárki, aki hozzánk jön, annak segítséget nyújtunk, nem vagyunk egyedül” – mutatott rá a városvezető, aki azt is hangsúlyozta: Győrben ugyanazokban az intézményekben helyezték el a háború elől menekülő gyerekeket, mint ahol a helyiek oktatása is zajlik, nincsenek elkülönítve.

„Elsősorban szeretném megköszönni azt az értékes és közvetlen segítséget, amit a menekülteknek nyújtanak Győrben” – kezdte Pilar Gonzales-Rams vészhelyzeti koordinátor, az UNICEF irodavezetője. „A háború nyolcadik hónapjában járunk, az ukrán gyermekek humanitárius helyzete tovább romlik. Rengetegen menekültek el Ukrajnából, és sokan közülük Magyarországon keresnek menedéket. Ezzel a megállapodással hivatalosan is egyesíti erőit Győr és az UNICEF az ő érdekükben” – emelte ki a szakember.

Az aláíráskor elhangzott az is: nem csak a legkisebbeknek épülnek majd a játszóterek, fontos találkozási pont lesz ez a helyiek és az ideérkezők számára. „A játszóterek tanulásra és játékra egyaránt alkalmasak lesznek: játékos formában tudnak tanulni és barátkozni majd itt a gyerekek” – mutatott rá Gonzales-Rams.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka