Győr - Dunaszerdahely

Össze kell kötni, ami összetartozik

Fotó: Marcali Gábor
J. Kovács Andrea
2021.09.12. 19:07

Mostantól Győr és Dunaszerdahely hivatalosan is testvérvárosok lettek, miután a két város polgármestere ünnepélyes keretek között kézjegyével is ellátta az erről szóló dokumentumot.

A győri delegáció dr. Dézsi Csaba András vezetésével érkezett a felvidéki városba. A polgármestert elkísérte felesége, valamint dr. Pergel Elza, Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek, Endrődi Péter kabinetfőnök és Gyarmathy Orsolya nemzetközi referens.

Fotó: Marcali Gábor

A dunaszerdahelyi városházán dr. Hájos Zoltán polgármester, Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek, valamint a képviselő-testület több tagja fogadták a vendégeket. Megtisztelte jelenlétével az eseményt Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete is.

Fotó: Marcali Gábor

Dr. Hájos Zoltán beszédében kitért rá, hogy a két város már húsz évvel ezelőtt együttműködési megállapodást kötött, s a 23000 lakosú járási székhelynek különös megtiszteltetést jelent a testvérkapcsolat.

Dr. Dézsi Csaba András hangsúlyozta: azok az igazi kapcsolatok, amelyek természetesen alakulnak ki. Ez itt is így kezdődött, hiszen a szerdahelyiek régóta szívesen jönnek Győrbe vásárolni, színházba és sporteseményekre, míg a győriek közül sokan látogatnak el például focimeccsre és koncertekre. Közben barátságok, valódi kötelékek alakulnak ki. „Egy vérből valók vagyunk” – idézte a himnusszá vált slágert a győri polgármester, majd azzal folytatta: „Ami összetartozik, azt össze kell kötni. Ez a politikusok feladata.” A testvérvárosi viszonytól előremutató terveket, napi kapcsolatot és gyakorlati eredményt vár mindkét fél részéről gazdasági, sport, kulturális, turisztikai téren egyaránt.

Pető Tibor pozsonyi nagykövet örömét fejezte ki a testvérvárosi szerződés megkötése miatt és kiemelte: Dunaszerdahely olyan település, mely megőrizte magyarságát,

Szeles Szabolcs alpolgármester Szijjártó Péter külügyminiszter üdvözletét tolmácsolta. A miniszter egyben az anyaország támogatásáról biztosította a felvidéki magyarságot.

Az esemény sajtótájékoztatóval folytatódott.

Fotó: Marcali Gábor

Ezután a győri küldöttség a vendéglátókkal együtt átment a MOL Arénába a DAC – Slovan Bratislava futballmeccsre, melynek kezdőrúgását dr. Dézsi Csaba András polgármester végezte.

Fotógaléria: Marcali Gábor

Televíziós szerkesztő: J. Kovács Andrea, Zombai-Kovács Ákos