Hirdetés
Győri Nemzeti Színház

Ősbemutató a Káptalandombon

Fotó: Vig Norbert
Győr+
2022.06.25. 08:07

Győr tragikus sorsú püspökéről, az 1945-ben vértanúhalált halt Apor Vilmosról készült színdarab ősbemutatóját láthatta a közönség pénteken este a Káptalandombon.

Hirdetés

A Győri Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház koprodukciójában elkészült dráma ősbemutatójának egyik különlegessége az volt, hogy csupán néhány méterre tartották attól a helyszíntől, ahol a tragikus események 1945. tavaszán lejátszódtak

A világháborús ostrom alatt álló Győrben nagyon sok ember talált menedéket a Püspökvár kazamatáiban. Március 30-án azonban szovjet katonák jelentek meg, hogy „krumplipucolásra” vigyenek el fiatal lányokat és asszonyokat. Apor Vilmos megtagadta a kérést. Egy szovjet katona ekkor pisztolyt rántott, Apor Vilmost pedig három lövés is eltalálta. Az egyik a homlokát súrolta, a második a jobb karján reverendája és inge kézelőjét lyukasztotta át, a harmadik – a halálos golyó – a hasüregébe hatolt be. Az oroszok letettek a nők elhurcolásáról, Apor Vilmos azonban három nappal később belehalt sérüléseibe.

Hirdetés

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

A Káptalandombon felállított szabadtéri színpad előtt megtelt a nézőtér. A darabot Dér András rendezte, főszereplője pedig a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor, akihez közel áll a szakreális szereplők megformálása, fiatal korában ugyanis lelkészi hivatásra készült.

Galéria: Vig Norbert

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház | #ősbemutató |
likeold
a fb oldalunkat