Örömtánc Ménfőcsanakon

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2023.05.15. 17:42

Mi mást is lehetne tenni a tánc világnapján, mint táncolni. Így gondolták ezt azok a ménfőcsanaki hölgyek is, akik a Bezerédj-kastély április végi rendezvényén jókedvűen hódoltak kedvenc hobbijuknak, az örömtáncnak.

Hajduné Kondész Erika, a közösségi tánc oktatója a Győr+ Média kérdésére válaszolva elmondta: ezt a mozgásformát kifejezetten az idősebb korosztálynak találták ki. Úgy tervezték meg, hogy alkalmazkodjon a szervezet igényeihez. A foglalkozásokon vidám zenére, gyakran régi slágerekre táncolják el az egyszerűsített koreográfiákat. Az örömtánc csak kíméletes mozgáselemeket tartalmaz.

Mozgás, öröm agytorna – a csoport jelszavában minden benne van, amiért érdemes kipróbálni ezt a remek időtöltést. Már csak azért is, mert a kutatások szerint 76 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának veszélyét. Mert nemcsak a testet, hanem az agyat is tornáztatja. A különböző táncok lépéseit meg kell tanulni, vagyis folyamatos koncentrációt igényel.

S hogy a jókedvű csapatot miért csak nők alkotják? A válasz egyszerű. Sajnos sokan magányosan élnek, és a házaspárok férfi tagjait is nehéz rávenni a mozgásra. Ám a táncos lábú hölgyek így is feltalálják magukat. Az egyik örömtáncos, Gintli Istvánné szerint a jó társaság sem utolsó szempont. Ő a kirándulásokat, nyári táborokat és a fellépéseket is vonzónak találja és érzi a tánc áldásos hatásait: növeli az állóképességet, javítja az egyensúlyérzéket, fejleszti a mozgáskoordinációt. Csáki Józsefné pedig mindenkinek bátran ajánlja a test karbantartására, a hízás megelőzésére és a kisebb gerincbántalmak kezelésére.

A csoport tagjai hétfőnként 10 órakor találkoznak a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély kiállítótermében. Összejöveteleikre szeretettel várják a csatlakozni vágyókat.

Kapcsolódó témák: #egészség | #idősek | #szenior szalon | #szépkorúak |