Hirdetés
Színes Győr

Óriás graffitivel lett még színesebb a város

Fotó: Marcai Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2022.05.04. 11:30

Az elhanyagolt vakolat helyére óriásfestmény került, hatalmas graffitivel lett színesebb Győr belvárosa. A falfestés a polgármester ötlete volt, a grafikát Almási Zétény tervezte, a festményt pedig Ozsváth Gergely, Mentha varázsolta a falra. A belvárosi üzlet oldalfalán győri ikonikus helyszínek és életképek jelennek meg, többek között a Győr-kereszt, a Városháza, az állatkert, de még a 750-es jubileumra készült emlékérme is szerepel a kompozícióban.

Hirdetés

Mindössze 10 nap kellett ahhoz, hogy egy romos, elhanyagolt falból egy hatalmas, színes óriáskép nője ki magát.

Egyedülálló graffiti került az Arrabona udvar tűzfalára, hála az ötletet hozó polgármesternek, a grafikát készítő szakembernek és a festményt megvalósító csapatnak. dr. Dézsi Csaba András elégedetten mutatta be az elkészült művet a sajtónak.

Hirdetés

Nem az én ötletem, csak hoztam, mert sokat járom a világot és láttam, hogy általában tetszik az embereknek, ha kiszínezünk egy nagy falat, főleg ha az előtte rossz állapotban volt” – mondta a Győr+ Médiának a polgármester.

Győrben nagyon sok olyan sajátosság van, amit érdemes megmutatni a turistáknak, de a győrieknek is, így került fel a 750-es pénzérme, de szerepel rajta a Püspökvár, a Városháza és a Győr-kereszt, illetve az állatkert is” – tette hozzá dr. Dézsi Csaba András. „Jó lett a grafika, kitűnő munkát végzett Mentha és csapata is, úgyhogy elégedett vagyok az óriásképpel, amit annyiban még továbbfejlesztünk, hogy 3D-sé tesszük, igazi hordókat és padot is helyezünk ki a kép elé” – fogalmazott a város első embere.

Még egyszer köszönöm a felkérést polgármester úrtól, komoly kihívás volt a grafika tervezése, hét változat készült, ebből alakult ki ez a kép, ami felkerült a falra” – emelte ki Almási Zétény. „A megjelenített témák tekintetében a várostól kaptam segítséget, hogy pontosan milyen környezetet mutassunk meg, egyértelmű volt, hogy a Városháza, a Püspökvár, az állatkert rajta kell, hogy legyen, de a rajzos életképek is részei lettek a műnek, így megmutatva Győr egyedi dolgait és mindennapjait is” – hangsúlyozta a grafikus.

„Nem nagyon szoktam ilyet csinálni, hogy mások elképzelését festem meg, de amikor megnéztem a terveket, láttam, hogy mennyire bonyolult és részlet gazdag, így aztán bátran belevágtunk” – mondta Ozsváth Gergely. „Rengeteg szín és történet jelenik meg a falon, minden egyes darabja felér egy külön művel, csak az okozott gondot, hogy a szemben lévő ház túl közel van, de ezt a nehézséget is áthidaltuk” – tette hozzá az óriás graffiti készítője. „10 nap alatt elkészültünk úgy, hogy volt két esőnapunk és egy pihenőnapot is be tudtunk iktatni, olyan festékkel dolgoztunk, ami ellenáll az időjárásnak és UV-álló is, így a színek fakulnak majd kicsit, de a kép évek múlva is szép állapotban lesz” – magyarázta a Hősök együttes tagja.

A polgármester a bemutatón azt mondta, ez az első, de biztosan nem az utolsó ilyen óriás falfestmény Győrben, a jövőben helyi művészek munkáit is szívesen látnák városi épületek falain.

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #Győr | #művészet | #szabadidő |
likeold
a fb oldalunkat