Hirdetés

Orbán Viktor: Győr már a jövőben van

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2020.06.15. 12:00

Győr és az Audi már abban a jövőben van, ahová a többiek még csak készülődnek, mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki a jármű- és motorgyártó társaság szereldéjében jelképesen, a márka négykarikás jelének felragasztásával elindította a harmadik műszakot.

Hirdetés

Hétfőn Győrbe az Audihoz és a Városházára érkezett Orbán Viktor miniszterelnök. Az Audi G70-es épülete előtt rögtönzött bemutató várta a miniszterelnököt, a Győrben gyártott legújabb autók sorakoztak fel. Orbán Viktor Palkovics László Innovációs és technológiai miniszterrel érkezett. A kormányfőt és a szakminisztert Alfons Dintner, az Audi Hungária igazgatóságának elnöke fogadta, s a helyszínen köszöntötte Győr polgármestere, Dr. Dézsi Csaba András is.

A miniszterelnök zártkörű megbeszélést folytatott az Audi vezetőivel, amin rajta kívül részt vett Palkovics László miniszter, Dr. Dézsi Csaba András győri polgármester, Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke, Knáb Erzsébet személyügyekért felelős igazgatósági tag, valamint Lőre Péter, a kormánykapcsolatokért is felelős kommunikációs igazgató. A tervezettnél sokkal hosszabbra nyúlt megbeszélést követően megnézték a járműszereldét, ahol a miniszterelnök a harmadik műszakot jelképesen azzal indította el, hogy fölragasztotta a négykarikás szimbólumot egy készülő autóra.

Köztudott, hogy a győri Audi – mely tavaly 355 millió eurós nyereséget ért el – a járvány miatt termelési szünetet tartott. Április közepén rendkívüli biztonsági intézkedések mellett részlegesen újraindították a gyárat. Május 18-án pedig már bevezették a két műszakot is, és sorozatban kezdték el gyártani az elektromos hajtásokat.

Sikeresen indították el a járműgyártást, a présüzemet, a karosszériaüzemet, a lakkozót és a járműszereldét is, de eddig csak két műszakban dolgoztak. A nyugat-európai és az amerikai kereslet ugyanis minden autótípus iránt jelentősen visszaesett, először Kínában nőtt az igény a kocsik iránt. A harmadik műszak győri bevezetése remélhetően azt jelzi, hogy a piac, ha lassan is, de kezd magához térni.

Az Audi különböző megoldásokat alkalmazva megtartotta munkatársait és jövedelemhez is juttatta őket a termelési szünetben. A város és a környék járványügyi védekezésére több mint száz millió forintot adott át a cég különböző egészségügyi szervezeteknek. Saját munkatársaik védelmét szolgáló intézkedéseik eredményességét mutatja, hogy a gyáron belül senki nem kapott koronavírus fertőzést.

A gyárlátogatást követő gyors sajtótájékoztatón először Alfons Dintner, az igazgatóság elnöke szólalt meg. Méltatta munkatársai kitartását, türelmét. A társaság számára a legfontosabbak a nálunk dolgozó emberek és családjaik, hangsúlyozta, s hozzátette: a munkaállomások átalakításával, átszervezésével el tudták érni, hogy most már veszélytelenül dolgozhatnak munkatársaik.

A világban is az elsők között kezdtük el teljes kapacitással a motorok és az autók gyártását a járvány után, emlékeztetett. Nem tagadta, hogy még visszafogottak az autók iránti igények, messze vannak a járvány előtti állapotoktól. A harmadik műszakot azonban azért kezdték el, mert ha lassan is, de újra növekszik az érdeklődés az autók iránt. Azt is hangsúlyozta az elnök: Az Audi megbízható partnere a magyar kormánynak, mégpedig a Bajnokok Ligája döntőjének színvonalán, utalt Orbán Viktor érdeklődésére.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester is üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnököt

A miniszterelnök a magyar ipar büszkeségének nevezte az Audit, melyet magyar mérnökök és más munkatársak működtetnek. Az Audi az egész konszern igényeit szolgálja ki, gazdasági eredményei kiválóak voltak, ráadásul „környezetsemlegessé” tették a győri vállalatot. Az Audi és Győr már abban a jövőben van, ahová mások még csak most készülődnek, jelentette ki Orbán Viktor.

Utalt arra, hogy a világ egyik legmodernebb gyárát sem hagyta azonban érintetlenül a járvány. Súlyos felhők vannak az égen, jellemezte a világon kialakult gazdasági helyzetet. Hangsúlyozta: ilyen körülmények között mindenképpen a tulajdonosok, a vezetők és a munkatársak hosszútávú megállapodására van szükség.

A gazdaság újraindítása az állam erőteljes segítsége nélkül nem képzelhető el, jelentette ki. A munkahelyek megvédése az első számú feladat. A munkahelyek megőrzését jelentő teljes gyártási kapacitás fenntartásához még egy olyan modern gyár esetében is, mint az Audi, elengedhetetlen az állami támogatás. Ennek formáját, mértékét Palkovics László innovációs és technológiai miniszter dolgozza ki.

Ez a stratégia egy idő után mindenképpen meghozza a sikert, mondta. A világ népessége növekszik, az emberek rájönnek például arra, hogy a szabadság része a mozgásszabadság, aminek legfontosabb, elérhető eszköze az autó. Orbán Viktor – ahogy mondta – a kommunizmusból ismert kérdéssel jellemezte a helyzetet: „Azt tudjuk mi lesz, de addig mi lesz?”

Ez az átmeneti idő egy-két évig is eltarthat, hívta fel a miniszterelnök a figyelmet, majd beszédét azzal fejezte be: A magyarok nem a sors kegyeltjei, de ezt a válságot túl fogjuk élni.

Orbán Viktor miniszterelnököt győri látogatása során Dr. Dézsi Csaba András polgármester fogadta a Városházán, ahol a polgármester egy munkaebéd keretében ismertette elképzeléseit Győr város jövőjét illetően. – közölte Szentgyörgyi Anna sajtóreferens.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Audi | #gazdaság | #Győr+TV |
Hirdetés