Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez a SZE projektjében

Szöveg és fotó: SZE
2024.07.05. 19:17

Sikeresen megvalósult a 2020-2.1.1-ED-2021-00152 azonosítószámú, „Fejlett önvezető és dróntechnológia a mezőgazdaságban” című projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-2.1.1-ED pályázati program finanszírozásában a Széchenyi István Egyetem vezetésével. A cél egy kísérleti rendszer létrehozása volt a hazai mezőgazdaság, azon belül is a kertészeti ágazat hatékonyságának növelése érdekében, fejlett technológiák alkalmazásával és integrációjával.

A projektnek köszönhetően jelentős eredmények születtek. A kísérleti rendszer bizonyította, hogy az autonóm drónok és traktorok, valamint a precíziós mezőgazdasági technológiák nagymértékben növelhetik a mezőgazdasági termelés eredményességét. Az alkalmazott felhőszolgáltatások lehetővé tették a valós idejű adatgyűjtést és -elemzést, ami tovább növelte a precizitást és a termelés biztonságát.

Az „entitás trackelés” technológiájának köszönhetően az ültetvények pontos monitorozása és a kártevők elleni védekezés hatékonysága is jelentősen javult. A projekt végére az autonóm járművek és drónok alkalmazása nemcsak a munkaerő-szükségletet csökkentette, hanem növelte a termelés hatékonyságát és biztonságát is. A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

A modern technológiák bevezetése lehetővé tette a precíziós műveletek – a permetezés, a fűnyírás, a gyomirtás és a metszés – támogatását. A projekt eredményei hozzájárulnak a hazai agrárium technológiai szintjének növeléséhez, valamint a gazdálkodók versenyképességének erősítéséhez is.