Öntözőzsákokat telepítettek a Győrkőcligetbe

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.06.23. 12:39

Az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának szervezésében öntözőzsákokat helyeztek ki pénteken a Győrkőcliget fáihoz.

A Győrkőcligetben kezdetnek 200 fa kapott öntözőzsákot és további 220-at helyeznek ki a közeljövőben városszerte a fiatal fák törzséhez. Dr. Szálasy László, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy külföldi példa alapján döntöttek úgy, hogy megpróbálják ezt a locsolási technikát Győrben is bevezetni. Összefogás eredményeképpen a Graboplan Kft. támogatásával sikerült legyártatni a zsákokat, azok feltöltéséről pedig a Győr-Szol gondoskodik. „Nagy spórolást fog jelenteni és a vízgazdálkodás szempontjából is egy hatalmast léptünk előre” – hangsúlyozta az elnök.

Fischer Imre, a Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési Igazgatóság- köztisztasági üzemvezetője arról tájékoztatott, hogy egy éves tesztelés után a Győrkőcligetben, majd a Kiserdőben a fiatal fákhoz teszik ezeket a zsákokat, így sokkal egyszerűbb a munka, lerövidül az öntözés ideje, és ezért több fához tud eljutni az öntözőkocsi.

Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesület elnöke a részletekről szólva kiemelte: az öntözőzsákokat először Amerikában kezdték el használni, hazánkban öt éve ismerik, és elsősorban közterületeken alkalmazzák. „Rengeteg gyártója van, mi a legrégebbivel vettük fel a kapcsolatot, és egy évig kísérleteztünk, hogy a győri prototípust elkészítsük. Szakmai szempontból azért jó az öntözőzsák alkalmazása, mert 50-70 liter víz fér el benne, pont annyi, amennyire egy frissen ültetett csemetének szüksége van.„ 

A hagyományos tányéros öntözésnél egyszerre legfeljebb 20-30 liter vizet tudunk öntözni, ami többnyire szétfolyik, és a tányért is 2-3 alkalom után újra ki kell alakítani. Ezzel szemben a tömlőzsák, ha feltöltjük, lassan csöpögteti ki magából célirányosan a vízmennyiséget, ami nem oldalirányba, hanem lefelé folyik, így a gyökérzet is arra kényszerül, hogy lefelé nőjön.

Herman Etelka, a Polgármesteri Hivatal, Környezetvédelmi Osztály vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes megismerni ezt az öntözőrendszert és akár otthoni használatra is beszerezni, hiszen időt és energiát spórolhatunk vele. Az őszi III. Győri Klíma Expo-n több, hasonló, a környezetvédelemmel kapcsolatos jó gyakorlatot is megismerhetnek majd a látogatók – emelte ki az osztályvezető.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid