Városi Diákfórum

Önkéntesség koronavírus idején

Fotó: Városi Dákfórum
Boncsarovszky Péter
2021.04.20. 20:03

Nemrég zajlottak le a csoportmérkőzések az UEFA U21 labdarúgó Európa-bajnokságban. Győr is a rendező városok közé tartozott, így sok fiatalnak volt lehetősége az önkénteskedéshez is. A Városi Diákfórum egy-két tagja is csatlakozott. 2021 az Önkéntesség Magyarországi Éve.

A VDF tagjai sok-sok érdekes területet próbálhattak ki közösen, mint például a kapcsolattartást a média munkatársaival, az UEFA delegáltjaival és a magyar szervezőkkel. A zárt kapuk ellenére is nagyon jó volt az esemény és örültek annak, hogy újra közösségben lehettek. A járványügyi korlátozásokat itt is be kellett tartani. Folyamatos volt a maszkhasználat, a távolságtartás s a kézfertőtlenítés.

Az önkéntesség alapból is egy nagyon fontos dolog, s Győrben a sportrendezvényeken szinte mindig keresnek erre mind fiatalokat, mind régebb óta fiatalokat. Ez arra is egy nagyon jó alkalom, hogy a középiskolások a kötelező ötvenórás közösségi szolgálatot teljesítsék. Győrben a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is sokaknak volt lehetősége így részese lenni a rendezvénynek. A Városi Diákfórum több tagja még akkor ismerkedett meg először ezzel. Azután sok-sok eseményen próbálta ki magát ilyen formában. Azért is jó önkéntesnek lenni, mert be lehet nézni a színfalak mögé. Akár találkozni lehet a fellépőkkel, híres sportolókkal, s a jövő nagy befutóival. Olyan is történt már, hogy valaki önkéntesként annyira megtetszett a cégnek, hogy munkát is ajánlottak neki.

A 2021-es év az Önkéntesség Magyarországi Éve, 11 civil szervezet kezdeményezte, hogy az idei esztendő erről szóljon. Ezen cél érdekében Magyarország kormánya is nagy lépéseket tett. A program két nagykövete Miklósa Erika opera-énekesnő és Gundel-Takács Gábor műsorvezető, sportkommentátor. A kezdeményezéshez már további civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások is csatlakoztak. Egyaránt alkotója lehet ennek az évnek az, aki csak egy óra önkéntes tevékenységet akar végezni, és az is, aki szervezetével egy olyan akciót szervez, amibe sokakat, akár egész települését vagy az országot kívánja bevonni.

Magyarország polgárainak egyharmada végzett már valamilyen önkéntes tevékenységet. Többségük a szociális ellátórendszerben és az egészségügyben, illetve a civil társadalom céljainak megvalósításáért dolgozik. Egyre több vállalat is ösztönzi és támogatja, hogy munkatársai közösen szervezzenek és valósítsanak meg önkéntes programokat.

Sok önkéntes segíti a pedagógusok és egészségügyi dolgozók munkáját is ezekben a nehéz időkben, sokan mások pedig azért dolgoznak önkéntesként, hogy a járványnak a betegségen túli hatásaival is meg tudjunk birkózni. Ezek a vállalások elismerésre méltóak, s arra is rávilágítanak, hogy a hétköznapok önkéntesei rászolgáltak az egész társadalom tiszteletére.

Kapcsolódó témák: #Győr | #önkéntes | #Városi Diákfórum |