Hirdetés

Olaszországi helyzetjelentés a Győr+ Rádióban

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.03.11. 11:29

Sárközy Júlia, az MTI római tudósítója adott interjút a Győr+ Rádió reggeli műsorában, ahol kollégáink kérdéseire válaszolva tájékoztatott az olaszországi koronavírus-járványról.

Hirdetés

Az egész ország aggódik, túl szeretnének már lenni a járványon, de ez nagyobb erőfeszítést igényel, mint amit gondoltunk, mert az eddigi óvintézkedések betartása hiányos volt – mondta a tudósító. Olaszországban az első fertőzöttet január 28-án regisztrálták, azóta azonban fokozatosan emelkedett a betegek száma. Most már naponta több mint ezer újabb fertőzött van, és eddig több mint 600-a hunytak el el a vírus miatt.

Még mindig nem elég az óvintézkedések intenzitása, mert mindenkinek otthon kellene maradnia! Ezt hivatalosan ugyan még nem jelentették be, de így is sokan otthon maradtak.

Hirdetés

Most Róma utcáin madárcsiripelés hallatszik, a tömegközlekedés zaja helyett. Mindenki, aki csak teheti, és nem muszáj munkába mennie otthon maradt. Azt hallani, hogy a következő órákban, napokban esetleg tovább szigoríthatják az intézkedéseket, ami azt jelenti, hogy leállítják a tömegközlekedést, bezárják az üzleteket. Csak az élelmiszerbotokat és a gyógyszertárak hagyják nyitva – tájékoztatott Sárközy Júlia.

Arra a kérdésre, hogy mit tanulhat Magyarország az olasz helyzetből, hiszen hazánkban már 13 fertőzöttről tudni, a tudósító úgy fogalmazott: be kell tartani az egészségügyi előírásokat, az óvintézkedéseket. Az olaszok ugyanis elkövették azt a hibát, hogy amikor bezárták az iskolákat és engedélyezték a távmunkákat, az emberek ezt úgy értelmezték, hogy szabadság van, bármit csinálhatnak. Elmentek síelni, nyaralni, megrohamozták a bevásárlóközpontokat, tehát csupa olyan dolgot tettek, olyan helyekre mentek, ahol gyorsan terjedhetett a vírus. Ezt el kell kerülni Magyarországon.

Az intézkedések lényege az, hogy zárja be magát mindenki a négy fal közé, önkéntes karanténba, minimálisra kell csökkenteni a másokkal való érintkezést, találkozást, mert csak így lehet megállítani, elkerülni a fertőzést – hangsúlyozta Sárközy Júlia.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat