Ölelés, nevetés, jótettek

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2023.04.03. 07:17

Minden napra jusson legalább egy ölelés, egy jóízű nevetés és egy jó cselekedet – vallja Farkasné dr. Lukácsy Zita, az Esély Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, akit március 15-én Pro Urbe Győr díjjal tüntettek ki.

Közgazdasági technikumot végzett, majd a pécsi egyetemen szerzett jogi diplomát. Ugyanakkor mindig fontos volt neki, hogy segítségére lehessen másoknak. Az egykori építőipari vállalatnál, a GYÁÉV-nél kezdett dolgozni. Szociálpolitikai szakképesítést is szerzett, majd 1994-ben megpályázta a Szociális Foglalkoztató igazgatói állását. Az akkor még állami fenntartású intézmény később átalakult, és 2006 óta önkormányzati tulajdonban, gazdasági társaságként működik. Célja azonban nem változott: a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élők foglalkoztatása.

„Naponta meg kell harcolni a piacért, a megrendelésért. Ha jó áron, jót minőséget adunk határidőre, akkor miénk a munka. Emellett mentori szolgáltatást nyújtunk a dolgozóinknak, vagyis segítjük őket az ügyeik intézésében az élet minden területén, legyen szó akár lakáshoz jutásról vagy orvosi minősítésről, szociális ellátásokról” – sorolja a tennivalókat.

Az Esély Kft. telepén háromféle tevékenység folyik, varrodájuk, nyomdájuk és összeszerelő üzemük van. Az igazgatónő szerint a legnehezebb a szervezet életben tartása, hiszen mióta megszűnt a létszám után járó normatíva, évente kell pályázni a minősítéssel egybekötött állami támogatásra, ami a bevételük felét teszi ki. Hála a gondos gazdálkodásnak, eddig még minden feltételnek megfeleltek.

Biztos vagyok benne, hogy Farkasné dr. Lukácsy Zita az itt dolgozó százhatvan ember mindegyikét személyesen ismeri. S abban is, hogy számára ez több mint pusztán munka, inkább létszükséglet. Azt mondja, az a legszebb az egészben, hogy az elmúlt huszonnyolc év alatt több ezerre tehető azok száma, akiken segíthetett. Nem is tud úgy végigmenni az utcán, hogy valaki meg ne állítaná.

Közel három évtizede a Védett Szervezetek Országos Szövetségének az alelnöke, s az érdekvédelmi feladatokat is lankadatlan lelkesedéssel végzi.

A sok teendő után nyugodt háttér várja, amit a férje és keresztgyermekei, valamint az ő családjaik jelentenek számára. Ha teheti, a hétvégéket és a nyarat a Balatonon tölti. Nagyon szereti a képzőművészetet, a szép képek megnyugtatják, ezért szívesen veszi körül magát velük otthonában és a munkahelyén is.

Tősgyökeres győri, nem tudná máshol elképzelni az életét. Úgy érzi, a Pro Urbe Győr díj munkája megkoronázása, olyan visszajelzés, ami büszke örömmel tölti el.