Hirdetés
Ingatlanpiac

Olcsóbb albérletek, drágább nyaralók

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2021.07.22. 14:09

A koronavírus utóhatásaként Győrben és környékén drágultak a nyaralók, az albérletek ára viszont csökkent. Erről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője beszélt a Győr+ Médiának.

Hirdetés

A Győr környéki nyaralóövezetekben például: a Gyirmóti Horgászfalu, Szigetköz, Nyúl és Győrújbarát környékén jelentős emelkedést tapasztaltak a felmérések alapján. A nyaralók iránti érdeklődések szempontjából legnépszerűbb Győr-Moson-Sopron megyei településeken júniusban 336-502 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat. Többségükben drágulás ment végbe éves összevetésben.

Dunaszigeten például 22 százalékos, Lipóton 17 százalékos, Nyúlon 19 százalékos áremelkedés ment végbe a kínálati piacon egy év alatt.

Hirdetés
Fotó: ingatlan.com

A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés évek óta erősödik. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon” – mondta el Balogh László.

A szakértő hozzátette, hogy az albérletpiacon azonban olcsóbb árakra lehet számítani. Az egyetemisták ma értesülnek arról, hova vették fel őket, hiszen 20 órától hirdetik ki a ponthatárokat. Ezt követően mindig nagy roham indul az albérletekért. A szakértő szerint annak sem kell aggódni, aki bizonytalan abban a tekintetben, hogy béreljen-e lakást, ha esetlegesen a vírushelyzet megint a digitális oktatást eredményezi, a bérbeadók és a bérlők számára is egy win-win helyzet alakulhat ki. Jelenleg Győrben átlagosan 108 ezer forintos áron lehet lakást bérelni, amely a tavalyi 110-111 ezer forinthoz képest nem jelentős csökkenés, de az egyetemistáknak éves szinten hatalmas megtakarítás. Holnaptól tehát nagy rohamra számíthatnak a bérbeadók az egyetemisták tekintetében. De tavalyhoz képest már inkább a kisebb lakások kerülnek célkeresztbe, Balogh László szerint ez is közre játszik az albérletárak csökkenésében.

Kapcsolódó témák: #albérlet | #nyaraló |
likeold
a fb oldalunkat