Okoszebra, népszerű játszótér, felújított utak Nádorvárosban

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor/O. Jakócs Péter
2023.10.01. 09:31

A Nádorvárosban élők büszkék lehetnek városrészükre, dr. Dézsi Csaba András 1994 óta a terület önkormányzati képviselőjeként sokat tesz azért, hogy az ott élők kellemes környezetben éljenek.

Kikérve az ott élők véleményét, meghallgatva a lakók kérését, ennek megfelelően az elmúlt három és fél évben utak, járdák, zöldterületek újultak meg, korszerű közvilágítást építettek ki, biztonságosabbá tették a közlekedést, a gyerekek, a családok, a mozogni vágyók számára kültéri játékokat és sporteszközöket telepítettek.

Többek között díszkivilágítást alakítottak ki a Kálvária dombon, korszerűsítették a közvilágítást a Corvin utcában, a Sió utcában. Megkezdődött a Bem tér és a Babits Mihály utca rendbetétele.

Járdafelújítás történt többek mellett a Dr. Petz Lajos utcában, a Lomb utca egy részén, az Eörsy Péter, a Táncsiss, a Jósika és Vécsey utcákban.

Teljesen megújult a Sió utca, a Kálvária út–Kert utcai csomópont, a Szigethy A. út –Táncsics úti csomópont, az Álmos utcai szervizút pedig murvás réteget kapott.

A Góré-dűlőben és a Rabkertben elvégeztek az utak fenntartási munkáit, több helyen murvás kátyúzás történt. A Góré-dűlőben a csapadékvíz-elvezetés problémáit is megoldották az önkormányzati utakon.

A képviselőnek gondja volt arra is, hogy a MÁV-aluljáró karbantartási munkálataira szánjon forrást, és arra is, hogy a Nádor aluljáróban tiszta legyen a polikarbonát fal. Több helyen padkarendezés, akadálymentesítés történt, kerékpárutak javítását végezték el. Okoszebra került a Kálvária és a Galamb utca kereszteződésébe, a Gárdonyi-iskola előtt zöld zebrát létesítettek, a Babits Mihály utcában pedig fekvőrendőrt telepítettek.

Parkosítás, zöldítés több helyen is történt a városrészben, a Malom-ligetben és a környék belső udvaraiban is. Egyedi, háromfunkciós felnőtt-gyerek-kutya ivókút került ki a Bem térre. Felújították és üde színfolt lett a Bem tér és a Zrínyi utca sarkánál található ,,Fiú tállal” elnevezésű szökőkút.

Óriási népszerűségnek örvend a tavaly átadott Gerzson és Panka játszótér, amely a 18. befogadó játszótér, és a Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” programjának keretében valósult meg, azért, hogy a gyerekek a közös játék útján ismerhessék meg egymást. A polgármester ajándékozta a játszótérhez a mesefigurák rajzait, azok használati jogát. A Kálvária úti játszótéren a fogyatékossággal élő és az ép gyermekek közösen játszhatnak, kipróbálhatják a kombinált várat, az akadálymentes hajót, a távcsöves kilátót, az oszlopokból kialakított erdőt, vagy a különleges hálós hintát, valamint a fotós falat. A magaságyásokba gyógynövényeket ültettek, különböző textúrájú burkolatokat próbálhatnak ki a gyerekek, valamint hangokat kiadó elemeket is beépítettek a játékokba.

Az idei 660 millió forintos útfelújítási programból természetesen Nádorvárosba is jut forrás. Többek között folytatódik a Bem tér megújítása, a Babits Mihály utca járdafelújítása is.