A művészetekben teljesednek ki a szépkorúak

Nyugdíjas alkotók tárlata

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.09.27. 17:49

Félszáz szépkorú alkotó, több mint másfélszáz munkája látható a hétfőn nyílt tárlaton, a József Attila Művelődési Házban.

Hirdetés

A Nyugdíjas Alkotók Kiállítása már tizenkettedik alkalommal ad lehetőséget az idősek számára, hogy a nagyközönség elé tárják sokrétű, értékes tevékenységüket, a győri önkormányzat Idősügyi Tanácsa, a megyei Pannon Nyugdíjas Egyesület és az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület szervezésében. A kiállítás anyaga ezúttal is sokszínű: láthatunk olajfestményeket, grafikákat, gyöngyékszereket, kerámiákat,  hímzett, szőtt, gobelin és patchwork munkákat.

A legtöbb alkotót és alkotást felvonultató kiállítás az idei, amelyet az elmúlt 12 év alatt szerveztünk. A bezártságban sokan kerestek magunknak hasznos elfoglaltságot, feléledt az alkotás iránt vágy, valószínűleg ennek köszönhető a nagy érdeklődés”  – emelte ki köszöntőjében  Rákosi Zsolt János, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke.

Vannak alkotók, akik az összes kiállításon részt vettek már, mindig a legújabb munkáikat megmutatva, de olyanok is akadnak, akik idén hozták el először alkotásaikat. Néhányan fiatal koruk óta alkotnak, de vannak, akik csak a nyugdíjas éveikben fordultak a művészetek felé. A legidősebb kiállító elmúlt 90 éves, felsége 87 éves és mindketten rendszeres résztvevői a tárlatnak.

Jakab Zoltán második alkalommal vesz részt a kiállításon, hat festménnyel érkezett, melyek között önarcképét is láthatjuk. Zoltán fiatal korában győri művészektől, rajzkörökben tanult meg festeni, de a textiliparban vezetőként eltöltött évtizedekben nem jutott ideje a művészetekre. Nyugdíjba vonulásakor beszerezte a szükséges felszerelést és immár 152 festménnyel büszkélkedhet, melyek között csendéletek, tájképek és portrék is megtalálhatók. „Én magam is meglepődtem, amikor nyugdíjasként újra festeni kezdtem, hogy úgy megy, mint fiatal koromban, azóta is szenvedéllyel alkotok” – mesélte Jakab Zoltán.

Igazán értékes műveket, alkotásokat hoztak ezúttal is nyugdíjasok.  A koronavírus járvány alatti bezártságot könnyebb volt elviselni, ha valaki a művészetek irányába fordult, valamilyen alkotást hozott létre.  A győri önkormányzat fontosnak tartja , hogy a szépkorúak jól érezzék magukat Győrben, hasznosan töltsék el az idejüket, és ha ilyen alkotásokat hoznak létre, mint amilyeneket ezen a tárlaton is látunk, azzal Győr kulturális értékeit is gyarapítják” – erről Radnóti Ákos alpolgármester beszélt köszöntőjében.

A megnyitón közreműködik: Baranyai Judit magánénekes.

A kiállítás október 27-ig hétköznap 10 és 16.30 között látogatható ingyenesen, védettségi igazolvánnyal.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Hirdetés
Kapcsolódó témák: ##kultúra | ##nyugdíjasalkotók | #Győr+ TV |