Nyári gyümölcs: kevesebb, drágább, de jól fogy

Szöveg és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.07.18. 09:53

Miközben a magyar dinnye jól pörög a piacon, a nyári gyümölcsökből a kedvezőtlen időjárás miatt jóval kevesebb terem, ezért drágult a sárga- és az őszibarack, illetve a kajszi és a lapos barack is. Erről számoltak be Híradónknak a győri vásárcsarnok kereskedői. A tavaszi fagyok, majd a nyári hőség sem tett jót a termésnek, a kis mennyiség pedig sajnos felfelé tolta az árakat. A barackok nagyjából 40-50 százalékkal drágultak, ennek ellenére mindegyik fajta jól fogy, vásárlóból nem lett kevesebb, csak a többség kisebb mennyiséget vesz.

Néhány hete jártunk legutóbb a vásárcsarnokban, ahol Híradónk mutatta be az első, magyar földön termett dinnyét. Nagyot ment az anyag a legnépszerűbb közösségi oldalon, mint ahogy nagyot megy a magyar dinnye is azóta a piacon. Barackból viszont nagyon kevés van és drága is mindegyik fajta.

„Ebben a nagy melegben rengeteg magyar dinnyét eladtunk, kicsit visszább is ment az ára, a kilónkénti 549 forint az emberek többségének már bőven megfizethető, de később még olcsóbb lesz, viszont a kedvezőtlen időjárás miatt kevés a barack, emiatt pedig elég drága is. Ennek ellenére ebből is sok fogy ebben a kánikulában” – mondta Markó Vendel zöldség-gyümölcskereskedő.

1600, 1800 forint a barack kilója, sőt a lapos barackért 2000 forintot is elkérnek a standoknál, ennek ellenére a kereskedők nem panaszkodnak. Jól fogy a finom magyar gyümölcs, vásárlóból nem is lett kevesebb, csak a többség kisebb mennyiséget vesz, de még így is jobban jár, mintha a multikban szerezné be a frissítő árucikkeket.

„Igaz a hír, nagyon kevés barack termett idén, ebből adódóan pedig magasak az árak is, szívesen adnánk olcsóbban, de mi is drágán vesszük a nagykereskedőtől. De érdekes, hogy most is szépen fogy belőle, vásárlóból semmivel sem lett kevesebb, csak kisebb mennyiségeket vesznek az emberek, még így is jobban járnak, mintha a multikban vennék meg a hűsítő gyümölcsöt” – fogalmazott Kissné Adrienn zöldség-gyümölcskereskedő.

A piacon már a korai érésű szilva is megjelent, hamarosan pedig beindul a lecsószezon, amikor rengeteg paprika és paradicsom fogy majd a csarnokban. Az árusok a nagy meleg ellenére is bizakodóak, azt mondják, ha csak a mostani szinten marad a forgalmuk, már nem járnak rosszul. 

Kapcsolódó témák: #barack | #gyümölcs | #kereskedelem | #vásárcsarnok |