Hirdetés
Széchenyi István Egyetem

Nívós szakmai elismerést kapott az egyetem kutatója

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2022.04.21. 09:22

Dr. Tóth Árpád elérte az ACCA nemzetközi pénzügyi-számviteli testület legmagasabb minősítését, az FCCA-státuszt, amelyet csak igazán kevesek tudhatnak magukénak hazánkban. A Széchenyi István Egyetem kutatója és oktatója megkeresésünkkor mégis szerényen nyilatkozott küzdelmes úton kiérdemelt rangjáról, s azon törekvéséről, mellyel a most kivívott elismeréssel is még további előrelépéshez segítené hozzá intézményét.

Hirdetés

Nemzetközi szintéren is kiemelkedő, szakmai nívót jelző FCCA-státuszt vívott ki magának dr. Tóth Árpád, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) gazdasági szakembere, kutatója és oktatója, a világ egyik legnagyobb pénzügyi-számviteli szakmai testülete, az Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) tagja. Amint azt érdeklődésünkre elmondta, hosszú és küzdelmes út vezetett el idáig, de megérte minden lépcsőfokon a rá jellemző alázattal, és szakmai alapossággal teljesíteni, hiszen e ranggal elérte a szakma jelentős nemzetközi minősítését.

Az FCCA-státusz az ACCA-tagoknak öt év folyamatos tagság és ellenőrzött szakmai fejlődés után adható legmagasabb eredmény. Az elismerés a tag kiterjedt tapasztalatát, valamint a professzionalizmus és az etika iránti hosszú távú elkötelezettségét jelenti.

Mindezt az eredményt a Széchenyi István Egyetem támogatásának is köszönhetem, ahol egykor hallgatóként, majd doktoranduszként, jelenleg pedig kutatóként érezhetem a profizmust és a valódi támogató légkör előnyeit. Az egyetem jelenlegi pozíciójában olyan erős és imponáló jövőképpel rendelkezik, olyan kiváló kollégák mellett fejlődhetünk számos területen, ami egyedülálló lehetőségeket, karrierpályát kínál az oktatóknak-kutatóknak és a hallgatóknak is” – vallja dr. Tóth Árpád, aki korábbi globális autóipari beszállítóknál szerzett sokéves külföldi tapasztalatai után döntött úgy 2016-ban, hogy visszatér alma materébe, hogy itt kamatoztassa tudását, s tegye teljessé nemzetközi karrierjét.

Hirdetés

A nemzetközi számvitel kutatásával foglalkozó szakember a fenntarthatósághoz, műszaki határterületekhez kapcsolódva projektmenedzserként is tevékenykedik, és a JKK gazdasági kutatócsoportjának vezetője. Eközben számára mi sem természetesebb annál, minthogy előadásain a Kautz Gyula Közgazdaságtudományi Kar hallgatóhoz közelebb hozza az ACCA követelményrendszerét, illetve tananyagát. Utóbbi már sejteti következő nagy célját.

„Jövőre vonatkozó reményeim között szerepel, hogy elősegíthetjük a Széchenyi István Egyetem együttműködését az ACCA-val, hogy elismert tanulópartnerré válhasson. Az ACCA világszerte vezető felsőoktatási intézményekkel működik együtt, hogy útvonalakat biztosítson a szakmai és tudományos képesítések megszerzéséhez. Ezeket a képesítéseket úgy alakították ki, hogy kiegészítsék az ACCA-képesítést, és segítsék a hallgatókat, hogy egy adott területre szakosodjanak, vagy bővítsék készségeiket, ezáltal javítva a foglalkoztathatóságukat” – árulta el a szakember.

Hozzátette: a Széchenyi-egyetem így egy nemzetközileg elismert közgazdasági profillal rendelkezne, amely nagyban előrelendítheti az intézmény globális láthatóságát célzó törekvéseket.

Mi az az ACCA?

Az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) a világ legnagyobb számviteli és pénzügyi szakembereket tömörítő szervezete. Tagjait a világon mindenütt széles elismerés és tisztelet övezi. A tagság feltétele, hogy a hallgatók 14 szigorú vizsgát teljesítsenek angol nyelven, részt vegyenek egy szakmai-etikai felkészítésen, és igazolni tudjanak legalább hároméves pénzügy vagy számvitel területén szerzett szakmai gyakorlatot. Az ACCA tagjaival szemben elvárás a folyamatos továbbképzés, ismereteik és tudásuk aktualizálása, legmagasabb szinten tartása. A képesítés és a tagság presztízsét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több nemzetközi könyvvizsgáló cégnél, tőzsdén jegyzett társaságoknál, nemzetközi nagyvállalatoknál, bankoknál a szakirányú vezetői szintű kinevezésnek előfeltétele az ACCA-tagság megszerzése.

Kapcsolódó témák: #kutató | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat