Hirdetés
Kulcsfontosságú, hogyan cselekszünk apaként

Nincs apa anya nélkül

Fotó: Pixabay
Szabó Csilla
2020.04.22. 09:02

„Férfiként, apaként a fő feladatunk, hogy biztonságot adjunk szeretteinknek. A Győri Apaklub azért jött létre, hogy segítsük egymást a helytállásban. A koronavírus-járvány miatt még inkább kulcsfontosságú, hogyan cselekszünk apaként” – mondta a Facebook-csoport létrehozója, Marczali Vilmos.

Hirdetés

A Győri Apaklub gondolata nem a koronavírus-járvány nyomán merült fel Marczali Vilmos kétszeres apukában. Legfőbb kérdése önmagának az volt, hogyan tud jó kapcsolatot kialakítani a gyermekeivel, milyen programokat szervezzenek közösen. Azt tapasztalta, hogy kérdéseivel nincs egyedül, hiszen több apatársával is találkozott és beszélt a témáról, többek között egy digitális és társasjátékokra létrehozott klubban, ahová a gyermekeivel ők is jártak. Feltűnt neki, hogy sokszor nincs kapcsolódás a szülő és a gyermek között, volt, aki telefonált és volt olyan szülő, aki nem játszott együtt a gyermekével.

Fotó: Pixabay

Vilmos személyiségfejlesztő trénernek készül, tanulmányai során találkozott azzal is, hogy a különböző életkorukban mire van szüksége a gyermeknek, hogy egészségesen fejlődjön. „Nem minden apuka tudja ezt, pedig jó lenne, ha ismereteket szerezhetnénk, tanulhatnánk, így fogalmazódott meg bennem az apaklub ötlete” – kezdte a beszélgetést Marczali Vilmos. Olyan élményközpontot szeretett volna létrehozni, ahol van lehetőség a gyermekekkel közös játékra, de képzésre, egymás közötti beszélgetésre is. A vírusjárvány miatt azonban most átalakult a terve, a Facebookon hozta létre a csoportot, mivel úgy gondolta, a jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy felelős apaként éljenek és cselekedjenek, hiszen az ő feladatuk a család biztonságának megteremtése. Úgy véli, ezt a feladatot nem hagyhatják rá az édesanyákra.

Hirdetés

„Persze ez is akkor működhet legjobban, ha összedolgozunk és összefogunk”

– emelte ki a szervező, hozzátéve azt is, hogy legtöbben nem amiatt nem voltak „jó” apák, mert nem volt kedvük, hanem mert nem tudják, hogyan kell annak lenni. A gyermekek a kapcsolódásaikból, az őket körülvevő mintákból tanulnak, alakítják ki szokásaikat. Vagyis apaként a legfőbb feladatuk, hogy jó példát mutassanak gyermekeiknek, kapcsolódjanak velük és tanítsák őket a kapcsolódásra. Lehet, hogy az apukáknak sem voltak megfelelő mintáik, vagy ha voltak is, rengeteget változott a világ. A „hogyanokat” kívánja összegyűjteni az induló Győri Apaklubban, ahol szakértőktől is tájékozódhatnak, de az igazi segítséget abban látja, ha saját tapasztalataikat osztják meg egymással. A csoportjuk működése és formája még alakulóban van, várnak mindenkit, így növelve az esélyt, hogy tudnak egymásnak segíteni. Eddig az oktatásban és mintaközvetítésben segítségükre voltak a tanárok, edzők, osztálytársak, ideális esetben párjuk és szüleik. Ez most hirtelen megváltozott. Nincs iskola, nincsenek edzések és a nagyszülőket is csak korlátozottan láthatják, vonhatják be a mindennapokba. A tanulási mechanizmus viszont nem változott. A gyermekek továbbra is megfigyelnek és másolnak mintákat. „Apaként mutatunk kell számukra a megfelelőt, a követendőt. Ha nem tesszük, az alapvető értékeket minta nélkül felnőtt fiatalok közvetíthetik számukra, aminek akár súlyos hatásai lehetnek gyermekeink későbbi életére” – osztotta meg a hitvallását Marczali Vilmos.

Marczali Vilmos

A Győri Apaklubban segítséget találnak az apukák olyan témákban, mint a napirend betartása, milyen ösztönzőket lehet használni, kinek mi vált be. Ötleteket adnak a szülőnek a szabályok megtálalására is. Olyan játékokat osztanak meg, amelyek segítenek a kapcsolódásban, fejlődésben. Vilmos kedvenc mondását idézte Lengyel Sándortól:

„Aki játszik, tanul. Aki tanul, fejlődik. Aki fejlődik, sikeres.”

Tanácsokat adnak ahhoz, hogyan ismerhetik meg és tehetik biztonságossá a gyermekek netes jelenlétét, illetve arra is találhatnak megoldást, hogyan tanuljanak jól együtt a gyerekkel. Segítséget kérhetnek, ugyanakkor segítő szándékukat is megoszthatják egymással a Győri Apaklub tagjai és szakértők, valamint szervezetek elérhetőségét is megtalálják az oldalon.

„Várjuk az anyukák jelentkezését is a klubba, mondják el, mi a baj az apukákkal, és arra is választ keresünk, elvált szülőként mi a feladatunk és mit kell tennünk, hogy jó kapcsolatban maradjunk a volt párunkkal. Az apaságban nemcsak szülőnek kell lennünk, hanem az édesanyákra is figyelnünk kell. A gyermekeket közösen kell nevelnünk, egyetértésben, szeretettel. Úgy vallom, hogy nincsen apa anya nélkül” – zárta a beszélgetést Marczali Vilmos, aki egy nyolcéves kisfiú és egy tízéves kislány édesapja.

Kapcsolódó témák: #család | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat