Hirdetés
Nosztalgia dalárda

Népszerűek az obsitosnóták

Fotó: Győri Obsitos Nosztalgia Dalárda
Földvári Gabriella
2021.12.04. 12:17

A Győri Obsitos Nosztalgia Dalárda 16 éve szórakoztatja katonadalokkal az ország értő közönségét. A 21 tagú társaság átlagéletkora 76 év, a legidősebb 83, a legfiatalabb tag 69 éves.

Hirdetés

A dalárda annak idején egy leszerelt katonákból álló nótázó asztaltársaságból alakult. A nyugdíjasok úgy gondolták, az együtt éneklés öröméért, a társaságért, a közönség szórakoztatásáért megalakítják a dalárdát. „Ingyenesen, fellépti díj nélkül járunk dalolni, mert amikor megalakultunk, úgy fogalmaztuk meg, hogy ha csak két embernek örömet szerzünk, akkor már megérte. Mára már több ezren hallhatták nótáinkat” – mondta Nyerges József, a dalárda vezetője.

Mindent közösen csinálnak, közösen gyűjtik a dalokat, idézik fel emlékeiket. Mindegyikük más fegyvernemnél szolgált, vannak köztük volt híradósok, határőrök, tüzérek, harckocsizók, ezek mentén állították össze a repertoárjukat is. Mára több mint száz dalt ismernek, jellemzően emlékezetből énekelnek.

Hirdetés

A negyedórás-húszperces fellépéseiket a katonaélet menete szerint állítják össze, a bevonulástól (sorozó- és újoncnóták) az aktív katonai életen (kaszárnyadalok) át a leszerelésig (szabadság) minden fázisról szólnak dalok. Azaz általában 10-12 nótát énekelnek el egy-egy bemutatkozáson.

A 16 év alatt több mint 400 fellépésük volt országszerte, szívesen mennek a fővárosba szerepelni, de daloltak már a Felvidéken is, mégis a legtöbb meghívást Győrből és Győr környékéről kapják, elsősorban falunapokra, nyugdíjasklubokba, nótadélutánokra. Felkészülni, gyakorolni a Zichy-palota pincéjében tudnak, minden második héten pénteken gyűlnek össze. Jelenleg is több fellépésre készülnek, idén még három meghívásnak tesznek eleget, ha a pandémia megengedi. A Pannon Nyugdíjas Szövetség invitálására december 2-án Győrújbaráton léptek fel, majd a Szigeti Nyugdíjasklubban.

Év végén pedig a hagyományos évbúcsúztatót szeretnék megtartani, ahová rendszeresen meghívják az elhunyt dalárdások özvegyeit is, hogy érezzék, ők is közéjük tartoznak. „Ez a dalárda olyan kohéziós erő, ami összefog, összetart bennünket. Nyilván nem mindenki Pavarotti-szinten énekel, de jó hangú férfiak vagyunk, szeretünk együtt lenni, együtt nótázgatni.” – hangsúlyozta Nyerges József.

Kapcsolódó témák: #Győr | #nótázás | #szabadidő |
likeold
a fb oldalunkat