Megtakarítás

Népszerű megyénkben az állampapír

Fotó: mti
Kárpát Zsolt
2022.02.25. 15:59

Győr-Moson-Sopron megyében közel 26 ezren nyitottak díjmentesen értékpapírszámlát, vagy Start-számlát a Magyar Államkincstárnál, közülük mintegy 1800-at az ügyfélkapun keresztül, online. A megye lakosai több mint 117 milliárd forint értékben tartják megtakarításukat a kincstárban vezetett számlán, amelyből 7 milliárd forint található a Start számlákon. Ezzel a kiemelkedő eredménnyel Győr-Moson-Sopron a megyék rangsorába a 3. helyen áll.

Hirdetés

A sok befektetési lehetőségek közül a Kincstár kizárólag állampapír forgalmazásával foglalkozik. Ezt a fajta megtakarítást egyre többen választják. – mondja Horváth Endre a Magyar Államkincstár megyei igazgatója.

„Az országban és Győr-Moson-Sopron megyében is nagyon népszerű az állampapír befektetés. Ennek több előnye is van, első helyen talán a biztonságot emelném ki, hiszen a kamatok kifizetését állami garancia szavatolja. Szintén meg kell említeni a piaci hozamokat meghaladó kamatokat. Kiemelkedő a babakötvény 8.1%-os a kamata, ami ráadásul adómentes, és a jelenleg forgalomban lévő prémium állampapír, amelynek hozama 6.6%.

A Magyar Államkincstárnál, már nem csak személyesen intézhetjük pénzügyeinket. Egy mobil alkalmazással, vagy az ügyfélkapu segítségével lebonyolíthatjuk a tranzakciókat, ellenőrizhetjük számláinkat.

Horváth Endre felhívta a szülők figyelmét arra, hogy gyermekeik számára érdemes minél előbb Start számlát nyitni, amivel jelentős összegű megtakarítások érhetők.

A megszületett gyermekek részére a Magyar Állam 42.500 forintos életkezdési támogatást ír jóvá, ez egy letéti számlára kerül, és ez az elmúlt évi inflációnak megfelelő mértékben kamatozik. Ha a szülők Start számlát nyitnak, azonnal rákerül a 42.500 forint, és ettől kezdve az infláción túl még 3 %-os kamat prémium is jár.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr-Moson-Sopron | #pénzügyek |