Nemzetközi tanirodai konferencia a Deák-iskola szervezésében

Győr+ Fotó: sze.hu
2023.11.28. 11:05

Nemzetközi tanirodai konferenciát szervez a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum 2023. december 13-án a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nagytermében, 14-én pedig nemzetközi tanirodai kiállításra várják az érdeklődő csapatokat a Széchenyi Egyetem Apáczai Kar tornacsarnokába.

A konferencia egy sikeres Erasmus pályázat záróeseménye, amely alkalmat nyújt arra, hogy az innovatív szellemiségéről ismert iskola bemutathassa kiemelkedő eredményeit a tanirodai oktatás terén. A Deák honosította meg hazánkban a nyugat-európai közgazdasági-kereskedelmi szakképzés gyakorlatában már elterjedt oktatási módszert, ellensúlyozva a szakképzés túlzott elmélet-centrikusságát. Az 1993-ban bevezetett módszer megújulásának egyik legfontosabb mérföldköve a 2019-en létrehozott Deák Cégszolgálati Központ.

A Deák-iskolát nemzetközi kiállításokon elért sikereinek köszönhetően az európai diákcégeket koordináló Europen kérte fel, hogy építse ki a magyarországi hálózatot, legyen vezetője a hazai diákvállalkozásoknak. Így született meg a www.taniroda.hu online felület, amely lehetőséget biztosít a tanulóknak a valós gazdasági folyamatok szimulációs megtanulására, használatára. A Deák Cégszolgálati Központ folytonos fejlesztésének egyik fontos állomása volt, hogy megvalósult az angol nyelven történő használat lehetősége. A 2021-2-HU01-KA210-VET-000050646 pályázat ennek köszönhetően egy nemzetközi diákcsapat létrehozását valósította meg, így szlovákiai, romániai, német diákokkal együtt a deákosok létrehoztak egy közös diákcéget. A feladatokat felosztották, a kommunikáció angolul az online térben valósult meg. Természetesen a mentortanárok is ugyanígy tartották, tartják a kapcsolatot. A deákos szaktanárok által írt Kézikönyv segítségével a világ bármely táján működő diákcég kapcsolatba léphet az iskolával. A Kézikönyv 5 nyelven hozzáférhető, megtalálható a taniroda.hu felületen (magyar, angol, német, szlovák, román).

A konferencián bemutatkoznak a pályázatban résztvevő partnerek, előadást tart az osztrák cégszolgálati központ egy ismert szakértője, a tanirodai online felület informatikus fejlesztője, a Deák-iskola tanirodai oktatást végző közgazdász-tanárai. Hogy a munkahelyeken milyen haszonnal jár, ha valaki diákként megismerkedett e módszerrel, erre is választ kaphatunk. Érdekes lesz meghallgatni azokat az egyetemistákat, akik plusz „tantárgyként” választották a vállalkozási ismereteket, vajon milyen terveik vannak, mi a véleményük az ott tanultakról.

Az izgalmas konferencia fővédnöke Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, regisztrálni az iskola e-mailcímén lehet.

Program:

10:30-11:00

Regisztráció

A rendezvényt megnyitja:

Pintér-Péntek Imre,

a Győr-Moson-Sopron Vármegyei

Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Köszöntőt mondanak:

Simon Róbert Balázs

országgyűlési képviselő

Szeles Szabolcs,

Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere

Gede Eszter,

a Győri Szakképzési Centrum kancellárja

Előadások:

11:00-12:30

Hálózatok határokon belül és kívül

Előadó: Király Lajos, az ACT – Ausztriai Cégszolgálati Központ munkatársa

A Deák-iskola Erasmus-projekjének célja, lényege, partnerek bemutatása

Előadó: Kovácsné Zimborás Ágnes, a Deák-iskola igazgatója

A projektpartnerek videóbemutatója

Kihívások, eredmények, a tanár-mentorok és a diákok szemszögéből Szlovákia, Nagyvárad, Ingolstadt képviselőinek összefoglalója

12:30-13:00

Szünet, szendvicsebéd

13:00-13:45

A csapatok létrehozásának szempontjai

A Módszertani kézikönyv bemutatása

Pelentainé Bálint Ildikó és Kocsis Anett igazgatóhelyettesek

A projekt eredményei, összegzés

Pelentainé Bálint Ildikó és Kocsis Anett

Fenntarthatóság, fejlődési utak, a taniroda.hu felület bemutatása

Takács Gábor mérnök-informatikus előadása

Vállalkozási ismeretek

a Széchenyi Egyetem hallgatóinak bemutatója

A tanirodai oktatás nyeresége a munkáltató szemével

Boda Gábor igazgató, MÉH Zrt.

13:45-14:15

Kérdések, szakmai beszélgetés

Záróbeszédet mond:

Kovácsné Zimborás Ágnes,

a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum

igazgatója