Széchenyi István Egyetem

Nemzetközi hallgatók ropták a magyar néptáncokat

Fotó: Vitéz Marcell
Győr+
2022.05.04. 08:14

Csaknem negyven, többségében nemzetközi hallgató vett részt a számukra a győri Széchenyi István Egyetemen első ízben megrendezett táncházon. A cél az volt, hogy a világ különböző országaiból érkezett fiatalok közelebb kerüljenek a magyar kultúrához.

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi hallgatói közössége folyamatosan erősödött az elmúlt években. Jelenleg már 65 ország fiataljai tanulnak az intézményben, a külföldről érkezettek száma pedig megközelíti a 800-at. Az egyetem nemcsak azt tartja rendkívül fontosnak, hogy számukra európai színvonalú képzéseket és környezetet biztosítson, hanem azt is, hogy megismertesse őket a magyar kultúrával. A célt az Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottság (EHKB) szervezésében egy új kezdeményezés is segítette.

„Külföldi példák alapján úgy gondoltuk, hogy a tánc a mozgás és a zene révén rendkívül jó kultúraközvetítő eszköz. Erre alapozva hirdettünk táncházat elsősorban a nemzetközi hallgatóknak, amelyen a Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület néptánccsoportja a híres kónyi verbunkot, a rábaközi friss csárdást és rábaközi polgári táncokat adtak elő. Az eseményen várakozásainkat felülmúlóan csaknem negyvenen vettek részt, köztük magyar hallgatók is, így a program segítette a magyar és a külföldi integrációját, hiszen a fiatalok közelebb kerültek egymáshoz” – ismertette Vályi-Nagy Dávid, az EHKB elnöke. Hozzáfűzte: a néptáncosok bevonták az érdeklődőket, megtanították nekik a lépéseket, aminek köszönhetően rendkívül jó hangulat alakult ki.

Vályi-Nagy Dávid szerint az elmúlt években több olyan program volt, amelyen a Széchenyi István Egyetemen tanuló nemzetközi hallhatók saját kultúrájukat mutathatták be, akár egy vacsora, akár prezentáció keretében. „Ugyanakkor fontos, hogy megismerkedjenek a gazdag magyar kultúrával. Ez kifejezetten érdekli is őket, kíváncsiak a ránk, történelmünkre, hagyományainkra, mindennapi életünkre, amit jelez az ilyen típusú rendezvények sikere” – mondta.

Az EHKB ebben a félévben ezeket célokat szolgálva több programot – így kvízesetet, valamint 11. századi öltözékek és fegyverek bemutatójával egybekötött történelemórát – szervezett a külföldi hallgatóknak.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #néptánc | #Széchenyi István Egyetem |