Nemzetközi fotópályázat a győri egyetemen

Fotó: Andres Fernando Mena
Győr+
2022.06.14. 11:57

Győr és az egyetemi élet szépségeit mutatták meg a Széchenyi István Egyetem nemzetközi hallgatói. Ecaudori, algériai és tunéziai fiatalt díjazott a zsűri a győri Széchenyi István Egyetem által a nemzetközi hallgatóknak első ízben meghirdetett fotópályázaton. A fiatalok azt mutatták meg, milyen az ő szemüvegükön keresztül Győr és az egyetemi élet.

A Széchenyi István Egyetem folyamatosan gyarapodó nemzetközi hallgatói közösségét már közel 800 fiatal alkotja, akik a csaknem 40 angol nyelvű képzésének valamelyikén tanulnak. Az intézmény számos, kifejezetten nekik szóló programot is kínál. Visszajelzéseik alapján vonzóak körükben az universitas és Győr nyújtotta lehetőségek. Szabadidejükben szívesen ismerik meg a város nevezetességeit, épített és természeti környezetét. Az egyetem Nemzetközi Programok Központja erre alapozva hirdetett számukra fotópályázatot, amelyre Győrben készült, a nemzetközi hallgatók életét a téli időszakban megörökítő képeket vártak.

A felhívásra értékes felvételek érkeztek be. Az eredményhirdetésen a szakértő zsűri tagjai nevében dr. Somogyi Krisztina, a Művészeti Kar Design Tanszékének oktatója köszönetet mondott valamennyi résztvevőnek, és úgy fogalmazott: a megörökített pillanatok a pályázók számára azért fontosak, mert az általuk itt töltött idő dokumentumaiként maradnak meg, a helyieknek pedig mindig különleges megtapasztalni, mások hogyan látják mindennapi környezetüket. „Fontos volt látnunk, mennyire megragadta önöket a természet, a naplemente, a hó, a folyó” – jegyezte meg. Az oktató beszélt arról is, hogy ma látszólag könnyű fotózni, hiszen mindenkinek a kezében ott a kamera, de emlékezetes, jó felvételt készíteni talán nehezebb, mint korábban. „Reméljük, ez a pályázat csak az első lépés volt művészi fejlődésükben” – mondta, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a Design Tanszék a következő évben angol nyelvű designképzést indít.

A pályázat eredményét Orosz-Barczi Réka, a Nemzetközi Programok Központ vezetője ismertette. Első helyen az építész mesterszakos Andres Fernando Mena (Ecuador), a másodikon az infrastruktúra-építőmérnöki mesterszakos Adel Khouazem (Algéria), míg a harmadikon a gazdaságinformatikus mesterszakos Rahma Farhat (Tunézia) végzett. A győztes hallgató képei magyarázataként elmondta: a természet az egyik leginspirálóbb számára, Győrnek pedig nagyon szép a természeti környezete. „Csodálatos a naplemente is, ami számomra azért különleges, mert Ecuadorban, ahonnan jöttem, a magas hegyek miatt sosem látszik a horizonton lenyugvó nap” – fogalmazott. A második helyezett Adel Khouazem mindannyiuk nevében köszönetet mondott azért, hogy e nagyszerű verseny keretében megmutathatták képességeiket.

Kapcsolódó témák: #fotópályázat | #Széchenyi István Egyetem |