Németül is nagymenők

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2023.04.20. 17:54

A német nyelv magyarországi hetén Győr is csatlakozott a népszerű programsorozathoz, városunkban a Jedlik-iskola adott otthont a Wunderbar Fesztiválnak. A prezentációs versenyen tehetséges diákok 2 fős csapatokat alkotva, 4-6 perces előadásaikkal adtak számot tudásukról, így népszerűsítve a német nyelvet.

Iván György a Höldmayr cég ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket a csütörtöki rendezvényen. A szakember bemutatta vállalatukat, rámutatva a többi között arra, hogy a társaság rengeteg külföldi céggel van üzleti kapcsolatban, ebben pedig fontos szerepet játszik a kommunikáció, a nyelvtudás.

Hogy miért fontos a német nyelv ismerete és nemcsak régiónkban, arról már Hatos Hajnalka nyilatkozott portálunknak. „Egyre inkább az terjedt el a köztudatban, hogy mindenkinek angolul kell beszélnie. Ami nekünk szakembereknek kihívás, hogy akik jól tudnak már angolul, azok nagyon gyorsan szeretnének megtanulni németül is. Vagyis a megváltozott tanulási szokásokra fel kell készülnünk, rugalmasnak kell lennünk időben is. Egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a régiónkban megtelepedett osztrák és német cégek, németül kiválóan beszélő munkaerőt találjanak – árulta el a Hatos és Társa Nyelviskola vezetője.

A győri rendezvényen a versenyzők mellett sok diák érdeklődött a fesztivál iránt, így közel százan hallgatták végig a prezentációkat. A Jedlikben egyébként is fontos, hogy a fiatalok különböző megmérettetéseken teszteljék tudásukat. „A nyelvoktatást nagyon komolyan vesszük, így a németet is, különösen azért, mert nagyon sok multinacionális cégnél elvárás ennek a nyelvnek az ismerete. Nagyon sokan külföldön is szeretnék kipróbálni magukat, ez egy jó gyakorlat lehet céljaik eléréséhez” – fogalmazott Módos Gábor, a Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium igazgatója.

Természetesen a verseny kezdetén kíváncsiak voltunk arra is, hogy hogyan készültek a diákok a Wunderbar Fesztiválra. „Nagy kihívást jelentett a prezentáció elkészítése, hiszen sok szakkifejezést kellett elsajátítanunk. Miután összeállt a prezentáció utána megírtuk hozzá a szöveget. A német egyébként mindig is fontos szerepet játszott az iskolai tanulmányaimban, így egyfajta tesztként is szolgál ez a próbatétel” – mesélte Simon Attila 11. osztályos tanuló, aki számos Jedlikes diákhoz hasonlóan németül is nagymenő.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka