Németh Zoltán: A vasárnapi szavazás a következő évtizedekre is hatással lesz

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.06.07. 11:43

A választóknak joga van – akár érzelmi alapon – rossz döntést hozni, de a következményekkel számolniuk kell. Egy komoly hiba viszont nemcsak a következő választási ciklusra hat ki, hanem évtizedekre vetheti vissza a város fejlődését. Egy megfáradt és öndicséretben fürdő ember miatt Győr egyszer már eltékozolta a rendszerváltás utáni legnagyobb lehetőséget, hogy kormánypénzből olyan fejlesztéseket valósítson meg, amire egy város önerőből nem lehet képes – mondta lapunknak Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Borkai örökre alkalmatlanná vált, szégyent hozott Győrre

Borkai Zsolt szégyenteljes tette miatt alkalmatlanná vált arra, hogy a városban élők képviseletét ellássa. Elképzelhetetlen, hogy ilyen erkölcstelen múlttal például kisgyermekek előtt beszédet mondjon egy iskolai évnyitón, vagy részt vegyen Győr legnagyobb egyházi ünnepén, a Szent László-napi körmeneten. 2019 novemberében maga is belátta, hogy ezt így nem lehet folytatni és lemondott. Most, hogy Borkai ismét elindul a választáson, felmerül a kérdés: változott valami? Talán kiderült, hogy nem volt ott az állatias körülmények között tartott Adriai-tengeri orgián? Talán mégsem az ő pucér fenekével ismerkedett meg a világ? Nem, ilyenről nincs szó. Amiért neki le kellett mondani – és amit maga is belátott akkor –, abban nem történt változás, az alkalmatlansága ma is fennáll. Az, hogy egy „nagyon befolyásolható embert” a baloldali pártok, az időközben a hatalomból és a pénzszerzésből kiszorult gazdasági szereplők és üzletemberek a maguk szempontjából hasznosnak tartanak, attól Borkai még nem lesz újra alkalmas arra, hogy bennünket képviseljen, Győr élén álljon, a mi nevünkben szólaljon meg a diplomáciai eseményeken vagy a Kormány előtt.

Sőt, a helyzete azóta még rosszabb lett. A balhéja egy egész politikai közösségnek is kárt okozott, akikkel a kapcsolata ellehetetlenült. Ezt ő is látja, hisz ezért hangoztatja, hogy ő a kormány segítsége nélkül is boldogulna. Ez viszont tényszerűen nem igaz, hisz még a polgármestersége alatt, a jó gazdasági környezetben sem jutott volna önmagában semmire. 13 év alatt alig három saját beruházást sikerült megvalósítania önerőből, az összes többit az a kormány fizette, amelyik most szóba sem áll vele. Mire jutna ma támogatás nélkül, amikor minden fillér számít, amikor a közvilágítási számla 400 millió forintról 2700 millióra ugrott, amikor a buszközlekedésre 0,8 milliárd forint helyett 3,8 milliárd Ft is kevés? Ez már nem az a világ, amikor belefér a pazarló gazdálkodás, ami miatt a város napi kiadásai már a gazdasági válság előtt finanszírozhatatlanokká váltak. Ezt szemfényvesztéssel sem lehet eltakarni.

Borkai eljátszotta a város jövőjét

Borkai ráadásul a jövőnket is eljátszotta. A Modern Városok Program az elmúlt száz év legnagyobb esélyét adta volna Győrnek, hogy fejlesztések történjenek, mégse fogott neki a munkának. Az esetek többségében a tervezés sem kezdődött el, a program indulástól a lemondásig eltelt két és fél év után mindössze két projekt kivitelezésére rendelkezett a város támogatói okirattal. Kész tervek nélkül pénzt sem lehet kapni, a semmittevés miatt a város kicsúszott az időből. Dr. Dézsi Csaba András mindent elkövetett, így jó pár beruházást sikerült megmenteni, de mindent nem lehetett. Borkai tehát nemcsak egy – a nyilvánosság előtt is látható – orgián való részvétel miatt alkalmatlan, hanem azért is, mert korábban sem végezte el a munkáját.

Pintér az emberek félelmét használta ki

Van-e rosszabb Borkainál? 2020. március 15-én, az első magyarországi Covid-beteg halálának napján, „jótékony célú adományozás” címkével, a koronavírussal kapcsolatos ügyekre Pintér Bence – magát akkoriban függetlennek beállító – újságíró Facebook-csoportot alapított. A győriek legbensőbb félelmeit kihasználva, az életükért aggódókat és az őket jó szándékkal segítőket csellel toborozta össze, hogy ez fóruma lehessen a politikai lejárató kampányának. Ez gyalázat! Ilyet jóérzésű ember nem tesz, még akkor sem, ha a balliberális, esetleg külföldi megbízói, finanszírozói erre is utasítják.

Az álcivil Pintér MSZP-jelölt lett

Az álfüggetlen újságírást álcivilként folytató Pintér balliberális aktivistákhoz „méltó” módon a lejárató írásait többször használta a győriek megfélemlítésére, mint például akkor, amikor a város 30-50 éves gazdasági lehetőségeit megalapozó új ipari parkban mérgező hatású akkumulátorgyár építését vizionálta. A valótlan információk terjesztésével sok ezer ember félelmére „játszott” politikai céljai elérése érdekében, további következményként pedig a szentiváni ingatlanok árai zuhanni kezdtek, miközben tudjuk, hogy olyan üzemet, amely káros a környezetre, ami veszélyezteti az emberek egészségét, hatóságilag nem is lehet engedélyeztetni. A várost irányító polgármestert úgy próbálta beállítani, mintha ő akarna Győrszentivánra súlyosan veszélyes üzemeket építtetni, ami egyértelműen nem igaz, még csak nem is a város döntött az övezeti besorolásról. Dézsi az utolsó szelet is kifogta Pintér Bence foltos vitorlájából, amikor Orbán Viktorral tárgyalva elérte, hogy „normál” ipari övezetté minősítsék a területet, amelyet a Kormány el is fogadott. Pintér végül a „független” civil ruhára nyíltan felhúzta a baloldali pártok mezét is, és az MSZP, a Momentum és az LMP ellenzéki pártokkal közösen indulva politikai harctérnek használja Győrt a Kormánnyal szemben. A városnak erre nincs szüksége!

Dr. Dézsi Csaba András a stabilitás és a biztos fejlődés záloga

2020 elején dr. Dézsi Csaba András egy csődközeli pénzügyi helyzetben lévő várost sosem látott gazdasági nehézségek közepette tartott működőképesen, őszintén beszélt a korábban elhanyagolt – mindannyiunkat zavaró problémákról –, lépésről lépésre el is kezdte megoldani azokat, emellett „nulláról” előkészíttetett és megvalósított számos nagyberuházást is. Együttműködik, sőt jó kapcsolatot ápol a kormányzati szereplőkkel és a miniszterelnökkel, valamint jövőképe is van, amelyet a győrieket megkérdezve, szakemberek segítségével alakított ki. Dr. Dézsi Csaba Andrással Győr a következő években szintet fog lépni! Vasárnap Győr jövője lesz a tét!

Kapcsolódó témák: #Győr | #választás2024 |