Hirdetés
A tervek megvalósítása most kezdődik

„Nem ülök a babérjaimon”

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.01.31. 13:54

A pénteki közgyűlésen tette le polgármesteri esküjét dr. Dézsi Csaba András. Az új polgármesterrel munkastílusáról, a kampányban szerzett tapasztalatairól, s a jövőről beszélgettünk.

Hirdetés

– Nagyjából ilyen arányú eredményre számított?
– Rólam sokan tudják Győrben, hogy gyerekkorom óta sportolok, és a versenyszellem azóta is alapvetően meghatározza a gondolkodásmódomat. Ennek a szemléletnek az orvosi munkában is jelentős eredményét látom. Csakhogy a gyógyításban a halállal kell megküzdenem, nem politikai ellenfelekkel. A kórházi, gyakran életmentő munkám során a betegség elleni harcom hatékonyságát, végeredményét a befektetett munkám minősége, a tapasztalatra épített stratégiám kiszámíthatóbban meghatározza, mint egy választás kimenetelét. Verseny és verseny között ezért nagy különbségek vannak. A dzsúdóban a tatamin egy ellenfél áll velem szemben, a műtőasztalon mindig egy-egy ember életéért kell küzdenem, viszont a polgármester-választáson a győzelmemért, a sikeremért több mint 23 ezer embert kellett meggyőznöm arról, hogy érdemes az én nevem mellé húzni az ikszet. Végül ez sikerült, a választók bizalmából 56,14 százalékot kaptam, ami az elemzők szerint is kifejezetten jó eredménynek számít.

– Tehát elégedett? Ezt azért kérdezem, mert maximalista emberként önmagához is kritikus.
– Ezzel az eredménnyel akár elégedett is lehetnék, hiszen a versenyeken általában önmagában a győzelem a fontos. Vannak azonban olyan sportágak, amelyekben a versenyzők nemcsak az első helyért, hanem a lehető legjobb, mindig javítható időeredményekért küzdenek. Bevallom, kicsit elszomorít, hogy a választáson megjelent polgárok 39+4,86 százaléka nem rám adta le a voksát. Ennek az okát még keresem magamban. Mindenkinek nyilván nem tudok megfelelni. Ezzel együtt természetesen a lakosság száz százalékát fogom szolgálni. Arra törekszem, hogy a következő ciklusban még jobb eredményt érjek el. Én ugyanis változatlanul hiszek az elvégzett munka eredményességében. Félreértés ne essék, boldog ember vagyok, örülök ennek a sikernek, viszont nem szoktam hosszan örülni és megelégedni azzal, amit már elértem. Soha nem ülök a babérjaimon, mindig a következő kihívást keresem.

Hirdetés
Dr. Dézsi Csaba András polgármester: “Szívügyem Győr!”

– És megtalálta már a következő kihívásokat?
– Természetesen. A kampány bemutatója volt csak a munkastílusomnak, és annak a munkának, amit szeretnék elvégezni. De a tervek megvalósítása valójában most kezdődik. Győr város díszpolgára vagyok, ami rendkívüli megtiszteltetés. Szülővárosom ezzel honorálta azt a munkát, amit a szívkatéterezés mint életmentő technika bevezetésével, a Szívcentrum felépítésével elvégeztem. Ötvenhét évesen, szakmailag és az üzleti életben is sikeres emberként most az a feladatom, hogy megháláljam azt a bizalmat, amit a győri polgárok jelentős többségétől megkaptam azzal, hogy polgármesternek választottak, megbíztak a város vezetésével.

– Mit gondol, miért szavaztak ennyien önre? A személyisége, a munkabírása, a tudása, a jó kampánya, az értékrendje, a pártja miatt?
– Erre érdemben és hitelesen a választók tudnának válaszolni.

– Kíváncsi lennék arra, hogy ön szerint mi lehetett a vonzó, a bizalomkeltő a programjában, a személyiségében?
– Azok az emberek, akik az életüket rám merik bízni, valószínűleg úgy gondolták, nyugodt szívvel bízhatják rám a városunkat is. Főleg annak az ígéretemnek a birtokában, hogy minden lényeges döntés előtt megkérdezem a győri polgárokat, nemcsak a megoldandó problémákról, hanem arról is, hogy szerintük mi lenne a jó megoldás. Ezeket a javaslatokat a városházán dolgozó szakmai apparátusnak is figyelembe kell venni, ha jogilag lehetséges, szakmailag megoldható, hatékony és anyagilag is ésszerű észrevételekről van szó. Hiszek a kollektív bölcsességben. Persze a döntés és annak felelőssége a polgármesteré vagy a testületé.

Dr. Dézsiné Szentes Veronika és dr. Dézsi Csaba András voksolás közben

Minden választás után kissé elbizonytalanodik a szakapparátus. Sokszor azt hiszik, hogy az előző vezetést szolgálta ki, noha a nagy többsége a politikától mentes szakmai tudását a mindenkori hatalomhoz lojálisan érvényesíti. Ön ezek szerint bízik a városházán dolgozó szakemberekben?
– Miért ne bíznék? Azt természetesen megkövetelem, hogy minden ügyet a lehető leggyorsabban és a legjobb minőségben oldjanak meg. Szolgáltató polgármesteri hivatalt szeretnék. Az a tapasztalatom, hogy a nagyobb fordulatszámon végzett munkához hamar alkalmazkodni tudnak az emberek, és mivel ez nekik is sikerélményt ad, meg is szeretik a munkatársak. Higgye el, nincs annál fárasztóbb, mint amikor az ember indokolatlanul lassan dolgozik. Ez rombolja a lelkeket. Én egy emberközpontú, jó hangulatú városházán akarok dolgozni, olyan kollégákkal, akik szeretnek bejárni, s alkotó folyamatként élik meg a munkájukat.

– Az ön egész karrierje céltudatosan megtervezett. Az orvosi szakmában kitűzött, nem csekély céljait mindig sikerült elérnie. Országosan elismert intervenciós kardiológus, professzor, tanszékvezető egyetemi tanár. Azt mikor döntötte el, hogy elindul a mostani időközi polgármester-választáson?
– Miután Magyarország miniszterelnöke felkért rá.

– Mit mondott önnek Orbán Viktor?
– Csaba, nyerd meg, és tegyél rendet Győrben.

– Rögtön igent mondott?
– Természetesen megbeszéltem a feleségemmel, hogy belevágjunk-e ebbe az embert próbáló feladatba.

A választás utáni sajtótájékoztatón jobbján Simon Róbert Balázs, balján Kara Ákos országgyűlési képviselőkkel

És ha ő nemet mond, akkor nem vállalja?
– Ha nem támogat, nem lett volna értelme vállalni. Rengeteg szervezéssel, lobbizással, szakmai előkészülettel együtt építettük fel a szívkatéteres labort is. Stabil családi háttér nélkül – bár sok kitűnő segítőm volt – aligha tudtam volna elvégezni a polgármesteri kampány időigényes, feszített tempójú munkáját. Tudtam azt is, hogy jelentősen megváltozik az életünk, ha visszakerülök a politika frontvonalába. Ez a feleségem számára is több feladattal, lemondással jár, ráadásul nekem is kevesebb időm marad az otthoni munkák elvégzésére.

– A kampány során is sokszor járt a belvárosban és a város minden részében, peremkerületében is. Mit tapasztalt, milyen gondok zavarják az embereket Győrött?
– Meglepetten tapasztaltam, hogy a programomban szereplő nagyberuházások kellőképpen felkeltették ugyan az emberek érdeklődését, és alapvetően büszkék a város globális fejlődésére, az ország gazdaságában, kultúrájában, sportéletében betöltött szerepére, azonban óriási az igény a lakóközösségek szűkebb körű gondjainak megoldására. Ezzel eddig nem nagyon foglalkozott közvetlenül a város vezetése. Egy útszakasz rossz állapota, a kerékpárutak hiánya, a közlekedési problémák, nem a valós élethez igazított buszjáratok, a kevés parkolóhely és efféle gondok keserítik meg inkább a mindennapjaikat. Ezek váltanak ki indulatokat, s lássuk be, a legtöbbször joggal. Megdöbbentő volt látnom, hogy nemcsak a régi lakótelepeken, hanem az újonnan épült lakóparkok környékén sem alakítottak ki annyi parkolót, amennyire szükség volna. Vízivárosban pedig azt mutatták meg nekem, hogy az úttest mellé egyszerűen nem építettek járdát. Ez agyrém, nyilvánvalóan városépítészeti hiba, ezeket nem lehet még egyszer elkövetni.

Kampányát hatalmas érdeklődés kísérte

– Milyen víziója, jövőképe van a város gazdaságáról egy olyan környezetben, amelyben nem zárható ki a globális válság, és az autóipar is fékezni kényszerült?
– Győrben meghatározó a világcégek, köztük a legismertebb és legmeghatározóbb az Audi jelenléte. Az autóipar és a körülötte kiépült, részben hazai beszállítói hálózat tevékenysége fontos, és a megtartása, fejlesztése érdekében – lehet, hogy ez meglepő – sokkal szorosabb együttműködés szükséges. Természetesen más iparágak is jelentősek, gondoljunk például a nagy múlttal rendelkező, ugyancsak nemzetközi hírű Graboplast Padlógyártó Zrt.-re. Meggyőződésem, hogy tovább kell növelni a gazdaság hazai és külföldi innovatív szereplőinek a számát városunkban. Ehhez kedvező gazdasági feltételeket kell kialakítani, az iparűzési adó eddigi, jól átgondolt csökkentése is eredménnyel járt. A világgazdaság hatalmas minőségi fejlődés előtt áll, az új ipari forradalom kihívásaival, a digitalizáció rohamos elterjedésével lépést kell tartanunk, vagy lemaradunk a versenyben. A Széchenyi István Egyetem jóvoltából korszerű tudással felvértezett fiatal szakemberek jelennek meg a város üzemeiben, szolgáltatóiparában, intézményeiben. Többen a megyén kívülről jönnek hozzánk tanulni, de a diploma megszerzése után itt találnak munkát, nálunk kamatoztatják a tudásukat. Az egyetemen, a kórházban, s a nagy üzemekben komoly kutató-fejlesztő munka folyik. A turizmusban is komoly tartalékaink vannak. Győrben kiépült egy igen hatalmas sport-infrastruktúra, amely lehetőséget ad a sportturizmus fejlesztésére. Győr kereskedő hagyományaira is építeni lehet. A belvárosnak vissza kell kapnia a klasszikus, pezsgő életét, melynek része a kiskereskedésekben megjelenő nívós árukínálat. Olyan lehetőségeket, programokat kell kialakítani, amelyek visszacsalják a vevőket a plázákból a klasszikus belvárosba. Tervem még számos van, amit a meghirdetett húszpontos programom is tartalmaz. Munka is van elég, ehhez kérjük a választók közreműködését, ötleteit, az általam képviselt nyitott város gondolatának a szellemében.

Kapcsolódó témák: #Győri önkormányzat | #választás2020 |
likeold
a fb oldalunkat