Hirdetés

Letette a polgármesteri esküt dr. Dézsi Csaba András

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.01.31. 12:27

„A mai életem egyik legfontosabb napja. Azonban orvosként hozzászoktam, hogy hiába az ünnepnap, nem állunk meg, hanem munkával folytatjuk tovább” – hangsúlyozta eskütételét követően dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere pénteken, a városháza dísztermében tartott közgyűlésen, amelyen alpolgármestereket is választottak.

Hirdetés

A vasárnapi időközi választást követően az első közgyűlésre az AC/DC zenéjére gyülekeztek a képviselők és az érdeklődők. Dr. Dézsi Csaba András mint megválasztott polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a családját és barátait.

Elsőként dr. Gál Miklós, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választás eredményét. E szerint 101.629 szavazóképes polgár lakott városunkban, közülük 42.943 fő (42.25 százalék) voksolt is valamelyik jelöltre múlt vasárnap. A szavazók 56.14 százaléka dr. Dézsi Csaba Andrásra tette le a voksát.

A polgármesteri megbízólevelet dr. Lipovits Szilárd jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője adta át dr. Dézsi Csaba Andrásnak, akinek dr. Fekete Dávid alpolgármester akasztotta nyakába a polgármesteri láncot. Ezt követően dr. Fekete Dávid szólalt fel, aki a város volt polgármesterének, Borkai Zsoltnak november 8-i lemondását követően gyakorolta ezidáig a polgármesteri jogokat. „Mielőtt visszaadom az ülés vezetését, szeretném bejelenteni, hogy a mai nappal benyújtottam lemondásomat az alpolgármesteri címről. Dr. Dézsi Csaba András olyan feladattal bízott meg, ami nem teszi lehetővé, hogy alpolgármesterként dolgozzak tovább. Óriási megtiszteltetés volt az elmúlt több mint hét éven keresztül a győri polgárokat szolgálni. Az új szerepkörömben és önkormányzati képviselőként továbbra is azon fogok dolgozni, hogy a győri polgárok szeressék Győrt és valóban élhető, szép várost tudjunk építeni. Ehhez minden jót kívánok a polgármester úrnak” – mondta el dr. Fekete Dávid, aki önkormányzati képviselősége mellett az egyetem fejlesztéséért és az ifjúságpolitikáért felelős tanácsnokként folytatja a munkáját.

A polgármester dr. Fekete Dávid eddigi munkáját megköszönve úgy fogalmazott: azt szeretné, ha még a ciklusa alatt meghonosodna Győrben az orvosi kar, ebben is segíti munkáját dr. Fekete Dávid. „Túl vagyunk egy viharos kampányidőszakon, ahol különböző indulatok is felcsaptak. A választás eldőlt, és az emberek a békére, az együttműködésre és a fejlődésre szavaztak a parttalan viták helyett. És arra, hogy Győrt ne pártérdekek alapján irányítsuk” – hangsúlyozta a polgármester és a közgyűléshez szólva rámutatott: „a győriek azt várják el tőlünk, amit megígértünk, összefogva, együtt fogjuk irányítani azokat a munkálatokat, amelyek a város fejlődését szolgálják. Győr a győrieké, és olyan várossá kell tennünk, amilyennek szeretnék. Abban bízom, hogy nemcsak 140 ezer ember polgármestere lehetek, hanem 140 ezer munkatársam is lesz a város fejlesztésében.”

Dr. Dézsi Csaba András élete egyik legfontosabb napjának nevezte a mait. „Azonban orvosként hozzászoktam, hogy hiába az ünnepnap, nem állunk meg, hanem munkával folytatjuk tovább. A kampányom során meghirdetett húsz pontot szeretném teljesíteni, amik közül a sürgősségi betegellátásban tapasztalt várakozási időt már most csökkenteni tudtuk.”

A közgyűlés Radnóti Ákos alpolgármester mellé további két főállású alpolgármestert választott a polgármester javaslatára. A képviselők egyhangúlag szavazták meg Szeles Szabolcs és dr. Pergel Elza kinevezését. Szeles Szabolcs 2000 óta a Fidesz-KDNP színeiben önkormányzati képviselő. „Nagy feladatnak tekintem, ami rám vár, óriási felelősség, és ebben a felelősségben gondolkodva kívánom alázattal szolgálni ezt a várost” – mondta el.

Dr. Pergel Elza jogász végzettségű, ügyvédi irodát vezet Győrben, a város vezetésében ezidáig nem vett részt, de külsős jogászként segítette a város működését. „Megilletődöttséggel állok önök előtt, nagy megtiszteletés, hogy nő létemre, és a nem fiatal generációhoz tartozva polgármester úr bizalmat szavazott nekem” – mondta és úgy fogalmazott: egy magasan repülő madár mellett, egy kevésbé repülni tudó madárnak repülni nagyon nehéz, de mindent megtesz annak érdekében, hogy se a polgármester, se a város ne csalódjon a munkájában.

Szeles Szabolcs és dr. Pergel Elza alpolgármesterek

Az alpolgármesteri illetményeket a polgármester illetményének 90 százalékában állapította meg a közgyűlés, eszerint bruttó 897.453 forintot kapnak, 134.618 forint költségtérítéssel kiegészítve.

A polgármester bejelentette: eddig nem volt Győrnek környezetvédelmi programja, most elindítják. Létrehozta a környezetvédelmi bizottságot, amelybe tagnak választották a Zölden Győrben mozgalmat elindító Markó-Valentyik Annát, a Vaskakas Bábszínház művészét is.

Glázer Tímea (DK) örömét fejezte ki a bizottság felállításával kacsolatban. Pollreisz Balázs (MSZP) pedig úgy fogalmazott: a bizottság létrehozásával maximálisan egyetért és támogatja.

Antal Imre, Fekete Mária, Markó-Valentyik Anna, Sárközi József és Véghné dr. Szakál Ildikó Etel az új bizottsági tagok

A napirendi pontok között szerepelt a marcalvárosi kiserdővel kapcsolatos környezetvédelmi javaslat is, miszerint a korábban felparcellázott erdőt megvédik, erdőgazdálkodás keretében az elöregedett fákat egészségesekre cserélik.

„A kampány során azt ígértük, hogy megvédjük a Püspörkerdőt is. Jelentem, ezt a munkatempót várhatják el továbbra is, ugyanis már továbbítottuk a beterjesztést az illetékes hatóság felé, hogy védettség alá helyeztessük a város tüdejét. Mert a győriek ezt szeretnék” – tette meg a bejelentést dr. Dézsi Csaba András.

„Szívemnek ismét nagyon kedves napirendi ponthoz érkeztünk, az őszi kampányban én magam is kértem ezt” – szólalt fel Glázer Tímea, akit Pollreisz Balázs követett: „ez a kampány tudott arról szólni, hogy programokról beszéljünk, és sokban megegyezett a véleményünk. Jó az irány, amerre haladunk és a tempó is nagyon szimpatikus. Azt kérem, hogy Győrben a zöldeterületek ne csökkenjenek, hanem növekedjenek” – hangsúlyozta a választáson az elenzéki összefogást képviselő MSZP-s Pollreisz Balázs.

Utolsó napirendi pontként a közgyűlés megszavazta, hogy Győr támogassa testvérvárosát, Vuhant a koronavírus elleni küzdelemben 10 ezer euróval, amit szájmaszkok vásárlására fordíthatnak a kínai városban élők.

Szerző: Zoljánszky Alexandra
TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos
Fotó: Marcali Gábor, O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri önkormányzat |
Hirdetés