Nem sajnálatra, elfogadásra van szükség

Kárpát Zsolt Vig Norbert
2023.02.23. 13:39

Fóris Norbert látássérült egyetemista sportolóval egy különleges beszélgetésen ismerkedhettek meg a Móra Ferenc Általános Iskola diákjai. A korosztályos Európa-bajnok judóst rendhagyó módon Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere faggatta hétköznapjairól.

Fóris Norbert egy kiváló sportember, kitartása és életfelfogása példaértékű, és azt szeretné továbbadni a fiataloknak, hogy a fogyatékkal élőknek nem sajnálatra, hanem elfogadásra van szükségük. Pontosan ezért szívesen vállal beszélgetéseket, előadásokat. Csütörtökön a Móra iskola aulájába érkezett vakvezető kutyájával, Gyömbérrel.

A diákok megtudhatták, hogyan éli hétköznapjait Norbert, aki soha nem látott színeket, fényeket, vakon kell megküzdenie céljaiért. Fóris Norbert több sportágat kipróbált, de végül a judót választotta, amelyben nemzetközi sikereket ért el, most pedig a párizsi paralimpiára készül.

„Szerintem az fontos, hogy az előítéletek csökkenjenek, vagy megszűnjenek és leomoljon a fogyatékkal élők és az egészségesek közötti fal. Lehet, hogy egy picit lassabbak vagyunk és néha segítségre szorulunk, de ugyanúgy éljük hétköznapjainkat mint mások. Érdekes, hogy a felnőttek jobban tartanak az ismeretlen dolgoktól.” – mondta el a Győr+ Médiának Fóris Norbert, aki már több diplomát is szerzett, jelenleg is a Széchenyi István Egyetem  sport és rekreáció mesterszakos hallgatója. Dr. Dézsi Csaba Andrást is lenyűgözte a látássérült fiatal példamutató életszemlélete.

„Norbi személyében egy olyan fantasztikus fiatalembert ismertem meg, aki tényleg erőt, hitet ad az embereknek. Úgy gondolom, hogy a fiatalok számára kiváló példa. Ezért volt jó, hogy én beszélgettem vele nyilvánosan, mert természetemből fakadóan én már bárkitől és bármit megkérdezek. Még olyan dolgokat is, amit a gyerekek nem mernek megkérdezni. Pont ezért vált érdekessé a beszélgetés. Ez az esemény számomra is sok újdonságot hozott, és az is biztos, hogy a diákokkal ehhez hasonló módon, interaktívan kell kommunikálni.” – nyilatkozta a rendezvény után a győri polgármester.

A Móra Ferenc Általános Iskola szinte azonnal vállalta, hogy házigazdája legyen az eseménynek – emelte ki Fekete Szabolcs igazgató és azt is elmondta, hogy a Mórában a jövőben is terveznek olyan előadásokat, amelyek tanulságosak a diákok számára.

Kapcsolódó témák: #fogyatékossággal élő | #Győr |