Nem ördögtől való a metszés

Szerző és fotó: Kárpát Zsolt
2023.02.18. 13:39

Szombaton délelőtt, a Győrszentiván melletti gyümölcsösben rendeztek bemutató fametszést a győri kertbarátoknak. Az eseményen tapasztalt szakemberek, többek között Ujhelyy Károly mutatta meg, hogyan kell szakszerűen eltávolítani a fákról a felesleges ágakat.

Reggel fél kilenckor kezdődött a program, külön busszal érkeztek a győri kertbarátok Győrszentiván határába. Az időjárás is kedvezően alakult, így nekiláthattak a bemutató metszésnek a szakemberek.

Nagy Szabolcs, a Nagy Családi Gyümölcsös tulajdonosa nem először látta vendégül a kertbarátokat. „Tavaly is nagyon sikeres volt ez a rendezvényünk, így nem volt kérdés, hogy idén is szervezünk hasonlót. A gyümölcsösünkben egyébként már jórészt túl vagyunk a metszésen. Nálunk azért egy kicsit másképpen végezzük el ezt a fontos műveletet. Az idő sürget minket, mert a rügyfakadás előtt a lemosó permetezésre is szükség van. A mi esetünkben pedig több mint 10 ezer fáról beszélünk, ami mindenképpen időigényes művelet” – mondta el a házigazda.

Ujhelyy Károly elsősorban az almafákon mutatta be a metszés fortélyait, azért, mert ennek a gyümölcsnek a legbonyolultabb a metszése. „A metszés alapja az, hogy minél több fény jusson a fa belsejébe. A lényeg, hogy a befelé nővő ágaktól kell megszabadulnunk, ha valaki csak ezt az egy dolgot elsajátítja, akkor már bőségesebb termésre számíthat” – emelte ki.

Természetesen az sem mindegy, hogy mikor távolítjuk el a fákról a felesleges ágakat. Itt számít az is, hogy milyen gyümölcsről van szó.

„Ezt a műveletet mindig alvó rügy állapotban szoktuk kezdeni. Az alma, szilva, cseresznye, meggy fák metszését már korán, ilyenkor februárban nyugodtan el lehet kezdeni. A csonthéjasok esetében a metszést nyáron kell elvégezni, mert a fa megfertőződhet. Itt azt tanácsolom, hogy várjuk meg míg a rózsaszín rügyek megjelennek a fákon” – tette hozzá a szakember.