Nem minden az, aminek látszik! – így ismerje fel a valódi rendőröket

Havassy Anna Katalin Illusztráció: Marcali Gábor
2023.04.12. 12:02

Március végén látott napvilágot a hír, miszerint Győrszentivánon egy magát rendőrnek kiadó és így bűncselekményeket elkövető férfit fogtak el a valódi rendőrök. Szerencsére nem gyakori, hogy valaki hatósági személynek adja ki magát, de azért jobb tisztázni, honnan is ismerhető meg egy valódi zsaru.

Főleg, mert tavasszal a gyermekek és a fiatalok is egyre többet tartózkodnak a szabadban, egyre nagyobb az élet a játszótereken, a bringák is előkerülnek. A nagyobbak tovább maradhatnak lent a tereken, s ilyenkor bizony előfordulhat, hogy rendőrrel találkoznak, s jó, ha tisztában vannak mik is egy valódi egyenruha, egy igazi rendőrigazolvány jellemzői.

A legfontosabb leginkább az, hogy a szülők úgy neveljék a gyermekeket, hogy ne féljenek az egyenruhásoktól. Fontos, hogy ha segítségre van szükségünk, akkor nyugodtan szólítsuk meg őket vagy hívjuk a 112-őt. Ha pedig ők lépnek oda hozzánk, akkor sem kell megijedni. Sem gyermeknek, sem felnőttnek.

Abban, hogy pontos leírást kapjunk a valódi rendőrökről, a Győr-Moson-Sopron Vármenyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai segítettek a Győr+ Média megkeresésére.

„A rendőröket egyenruhájuk (csakis jelvénnyel!), illetve szolgálati igazolványuk és azonosító számmal ellátott jelvényük igazolja” – kezdték a szakemberek, majd így folytatták:

„Amennyiben kétsége merülne fel az intézkedő személyazonosságával kapcsolatban a 112-es segélyvonalat kell tárcsázni, ahol elmondják a tennivalókat. Ha figyelmesek vagyunk, akkor vannak árulkodó jelek, amik beigazolhatják gyanúnkat az álrendőrre vonatkozón. Ilyen például a hamis igazolvány, ahol a jelvény alsó részén az azonosító szám helyett általában a POLICE felirat olvasható. Ilyent egyébként minden katonai boltban lehet kapni. A valódi rendőrigazolványon látható a tulajdonos arcképe, neve és rendfokozata. A hozzá tartozó azonosító jelvény alsó részén a POLICE felirat helyett egy ötjegyű azonosító szám szerepel.

Fontos tudni, hogy a rendőrt intézkedése során az egyenruhája és az azonosító jelvénye, polgári ruhában szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja. Az egyenruhás rendőr az azonosító jelvényen kívül névkitűzőt, karjelvényt, rendfokozati jelzést (váll-lapot), továbbá közúton történő ellenőrzés során láthatósági mellényt visel” – foglalták össze a legfontosabb küllemi és azonosítási jellemzőket a bűnmegelőzési osztály szakemberei, majd további lényeges részletekre is kitértek:

„Tudnunk kell, hogy a rendőr nem intézkedik zaklató jelleggel, visszaélésszerűen. Készpénzt pedig még helyszíni bírság esetén sem vesznek át! Ha bármely okból kétségek merülnének fel bennünk az intézkedés jogszerűségét illetően, jogunk van megkérdezni, felírni a rendőr nevét, rendfokozatát, szolgálati helyét és jelvényszámát. Az álrendőröket leggyakrabban a készpénz megszerzése motiválja” – zárták.

Látható tehát, hogy pontos szabályai vannak a rendőri egyenruha viselésének és ezekkel az előzetesen megszerzett ismeretekkel, figyelmességgel megelőzhető, hogy álrendőrök szedjenek rá minket. Ne legyünk bizalmatlanok, de soha nem árt a tájékozódás és az óvatosság!  

Tablók forrása: police.hu

Kapcsolódó témák: #bűnmegelőzés | #rendőrség | #szabadidő | #tavasz |