Hirdetés
Endometriózis világnap

Nem hiszti, nem gyengeség

Győr+
2020.02.27. 08:45

Az endometriózis gyógyíthatatlan, krónikus betegség, amely a meddőség egyik vezető oka. Hazánkban több mint 200.000, vagyis minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett.

Hirdetés

Közeleg a március, amikor az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány csatlakozik a nemzetközi endometriózis világnaphoz. Az érintetteket tömörítő civil szervezet munkájának köszönhetően lassan eloszlanak a női ciklussal kapcsolatos tévhitek, ismertebbé válnak a betegség tünetei, a nők és a fiatal lányok pedig egyre több információval rendelkeznek a megelőzéssel, a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban.

A civil szervezet önkéntes tevékenységének (is) köszönhetően számtalan pozitív változás történt az elmúlt években, épp ezért fontos folytatni a munkát. Idén márciusban az endometriózis világnap ad alkalmat arra, hogy az alapítvány felhívja a figyelmet a betegség tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. A március 29-i budapesti, egész napos rendezvény mellett február-március hónapban az alapítvány idén is több nagyvárosban szervez rendezvényeket a világnaphoz kapcsolódóan. Az előadások mindegyikén neves szakértők osztják meg gondolataikat a tünetekről és a diagnózisról, a termékenység javításának lehetőségeiről, és elmondják, miként lehetséges a betegség mellett egészséges szociális és szexuális életet élni. 

Hirdetés

Győrben március elején kerül sor a programra, mely ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni ezen a linken lehet.

Helyszín: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, földszinti tanácsterem, 9024 Győr, Jósika u. 16.

Időpont:2020. március 4., szerda

Az endometriózis gyógyíthatatlan, krónikus betegség, amely a meddőség egyik vezető oka. Hazánkban több mint 200.000, vagyis minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett. Legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, melyet a méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet méh üregén kívüli megjelenése és szaporodása okoz. A menstruációs fájdalmaktól az érintettek 82%-a szenved, fájdalommal járó szexuális életről a betegséggel küzdők 48%-a számolt be. A tünetek megjelenésétől a diagnózisig átlagosan csaknem 5 év telik el, mert sok nő nincs tisztában szervezetének egészséges működésével, ezáltal nem ismeri fel a betegségre utaló jeleket.  

Az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány egyetlen hazai civil szervezetként felvállalta az endometriózissal kapcsolatos edukációt és az érintett nők támogatását. A Lucy névre hallgató alkalmazás elsődleges célja az ismeretterjesztés támogatása, hogy azok a fiatal lányok és nők, akiknél fennáll az endometriózis gyanúja, minél előbb eljussanak a megfelelő szakorvoshoz.

Bővebb információ ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó témák: #egészség |
likeold
a fb oldalunkat