Hirdetés
Dr. Dézsi Csaba András: új időszak kezdődik Győr fejlesztésében

Nem folytatódhatnak a gigantomán, zsúfolt építkezések

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.05.13. 10:33

Nem engedik, hogy az elmúlt időszakra jellemző gigantomán építkezés folytatódjon Győrben, és hogy további társasházakkal zsúfolják tele a város egyes részeit – jelentette be többek mellett dr. Dézsi Csaba András szerdán délelőtt a sajtónak a városháza előtt.

Hirdetés

Győr új főépítészének bemutatásával kezdődött dr. Dézsi Csaba András pogármester sajtótájékoztatója. Gyimóthy Ákost azért nevezte ki, mert a városfejlesztési stratégiában jelentős szemléletváltást tervez a következő időszakban a polgármester.

Az elmúlt években a vállalkozói érdekek sok esetben felülírták a lakossági érdekeket. Sok helyen túlépítették a várost, élhetetlem lakóövezetek jöttek létre, a családi házas övezetekben monstrumokat húztak fel, ellehetetlenítve az ott lakók életét. Nem épültek ki megfelelően közlekedési kapcsolatok, nincs megfelelő számú parkoló, a keskeny utak valósultak meg, amik nem tették lehetővé és utólagosan sem teszik a járda és a kerékpárutak kiépítését. Az ingatlanfejlesztők minden négyzetméterből profitot termeltek” – sorolta a problémákat dr. Dézsi Csaba András, aminek következtében nem jutott hely a közösségi célú területeknek, intézményeknek, zöldterületeknek.

Hirdetés

Elmondta, a választási kampánya során folyamatosan panaszokkal találkozott ezzel kapcsolatban. Vannak olyan családi házas övezetek, ahol falatnyi területekre 600-800 lakásos lakótelepeket zsúfoltak be, és a belvárosban a Mosoni-Duna partjára terveztek 13-15 emeletes lakóházakat több száz lakással. Ezeknek sem a közlekedési kapcsolatai, sem pedig a parkolási megoldásai nincsenek átgondolva. Példának hozta még a József Attila utcában és a Malomsok utcában kialakult helyzetet, ahol csúcsidőben szinte lehetetlen a kerékpározás és a parkolás is.

Döbbenetes, hogy ezek a házak megépülhettek. Fontosnak tartom elmondani, hogy ennek a korszaknak vége. Ezt nem fogjuk Győrben megengedni. A korábban elfogadott építési szabályozás alapján folytatódott volna a folyamat, s hogy ez ne történjen meg, több helyen változtatási tilalmat rendeltem el, hogy szakmailag felülvizsgálhassuk a városrendezési terveket főépítész úrral” – számolt be az első lépésekről a polgármester.

Hangsúlyozta, a cél az, hogy a város fejlődjön, de úgy, hogy az új beépítések zöldek legyenek, élhetőek és a város lakóinak érdekeit szolgálják.

„Elvárom, hogy a felügyeleti szervek és a különböző hatóságok támogassák az elképzeléseimet, és a gigantomán, túlzsúfolt, közlekedési, parkolási és közműproblémákkal tűzdelt építkezések helyett a városfejlesztés normál ütemben, emberbarát módon folytatódjon a jövőben” – nyomatékosította az elképzelést.

A polgármester az elmúlt hetekben négy helyen rendelt el változtatási tilalmat:

  • az Orgona utca – Kálvária utca sarkán,
  • a Széchenyi-hídtól az Iparcsatornáig terjedő részen,
  • Szabadhegy sorházas fejlesztési területein,
  • és a Marcal-tó északi területén.

Ezek közül több helyen előrehaladott állapotban van építkezések engedélyeztetési folyamata.

„Nem folytatódhat az a természetrablás, amire sajnos az elmúlt időszakból tudunk példákat hozni” – hangsúlyozta végül dr. Dézsi Csaba András.

Szerző: Zoljánszky Alexandra
TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #közélet |
likeold
a fb oldalunkat