Közlekedési baleset

Nem adott elsőbbséget elütötték a kerékpárost Győrben, gyermeke is megsérült

Győr+ Fotó: police.hu
2023.06.02. 09:19

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a győri rendőrök.

Győrben az Álmos utcában közlekedett kerékpárjával 2023. június 1-jén egy 35 éves helybéli nő. Haladása során a Bartók Béla utcai a kereszteződésben a kijelölt gyalogos átkelőhelyen szándékozott áthajtani a kerékpárjával, melynek során nem biztosított elsőbbséget a Bartók Béla úton az Eszperantó utca irányából a Szigethy Attila utca felé közlekedő személygépkocsinak. Az autó 35 éves sofőrje – hogy az ütközést elkerülje – személygépjárművet balra kormányozta, ám ennek ellenére a kerékpár hátsó részének csapódott, majd egy közúti jelzőtáblának ütközött. A baleset következtében a kerékpáros gyermekülésben utazó fia megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Az eset körülményeit a Győr Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a kerékpárral közlekedők figyelmét: 

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre.
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni. A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs.
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: police.hu

Kapcsolódó témák: #baleset | #kerékpár | #közlekedés | #rendőrség |