Konkrét

„Nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első”

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Ficsór Dávid
2022.04.22. 15:10

Történelmi Fidesz-KDNP győzelem, ukrán-orosz háború, energiaválság. Ezekről a témákról kérdeztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki pénteken Győrben járt.

Hirdetés

Csaknem három hete zajlott le az országgyűlési választás. Soha nem látott fölénnyel nyert a Fidesz-KDNP, ami újabb kétharmadot jelent. Miniszter úr szerint minek köszönhető, hogy a magyar emberektől zsinórban negyedszer kaptak ekkora felhatalmazást?
– Történelmi jelentőségű választás volt, mégpedig azért, mert rendkívüli körülmények közepette rendeztük. A szomszédunkban zajló háború megemelte a tétjét, hiszen normál esetben társadalom- és gazdaságpolitikai víziók versenye zajlik. A kérdés most az volt, hogy Magyarország békéjét és biztonságát meg tudjuk-e őrizni. A magyar emberek felelősségteljes döntést hoztak és ebben a történelmi jelentőségű választásból egy történelmi jelentőségű siker is született. Egyértelmű feladatot kaptunk a választóktól: hazánk békéjét és biztonságát meg kell védenünk, függetlenül attól, milyen támadásoknak, nyomásgyakorlásoknak leszünk kitéve.

Május 2-án alakuló ülést tart a parlament, ahol a két Fidesz-KDNP színekben győzedelmeskedő győri képviselő, Kara Ákos és Simon Róbert Balázs is ott lesz. Előbbi nagy fölénnyel, utóbbi magabiztosan nyerte körzetét. A győri egyes körzetet előzetesen, ráadásul billegő körzetként titulálták. Mit vár a kormány a két győri országgyűlési képviselőtől az elkövetkező négy évben, és mire számíthatnak a győriek?
– Mindkét képviselőnktől azt várjuk el, hogy Győrt ugyanolyan erővel képviseljék, mint eddig. Ha valaki ránéz Győr fejlődésére, akkor világosan látszik, hogy az ideérkező forrásoknak egytől egyig volt értelme. A város épül, szépül, fejlődik, a magyar gazdaság egyik húzóerejét jelenti. Ez a parlamenti képviselők és a polgármester nélkül, valamint a parlamenti képviselők és a polgármester együttműködése nélkül nem ment volna.

Ön viszonylag sűrűn jár Győrbe, ha teheti a Győr+ TV stúdiójába is ellátogat. Ha legközelebb a Konkrét vendége lesz, továbbra is külgazdasági és külügyminiszterként konferálhatom fel?
– Tudom, hogy ez az egyik legizgalmasabb kérdés, és mindenki válaszokat vár, ráadásul mindenki előbb vár választ, minthogy választ lehessen adni. Május másodikán alakul a parlament, nagyjából két héttel az után megválasztjuk a miniszterelnököt és Orbán Viktor szándéka az, hogy két nappal azután az új kormány is fog alakulni. Miniszterelnök úr már folytatott erről megbeszéléseket, de az új kormány összeállításának nyilvánosságra hozatala ugyancsak az ő privilégiuma.

Knézy Jenővel, a Győr+ Média vezérigazgatójával

A szomszédunkban háború  dúl, egy nagyobb válság van kibontakozóban Európában és a világban. Válságkormányzás várható-e az elkövetkező években? Mire számíthatnak a magyar emberek? Kell-e mondjuk megszorításokkal számolni?
– Ha lenne egy baloldali kormány, ismert, hogy mi lenne a recept: megszorítás, megszorítás hátán. Mi viszont azt gondolom elégszer bizonyítottuk már, tudjuk a nehézségeket megszorítások nélkül kezelni. Itt volt a koronavírus járvány, a gazdasági válság és 2021 mégis a legsikeresebb gazdasági éve volt Magyarországnak. Jó reményeink lehetnek, hogy ezúttal is megtaláljuk a megfelelő válaszokat, amiket úgy fogunk összeállítani, hogy a magyar családok, a magyar emberek, a magyar gazdaság, a magyar vállalkozások jobban jöjjenek ki a nehéz helyzetekből.

A legfrissebb szakértői vélemények, prognózisok alapján úgy tűnik nem egy-két hétig, de nem is egy-két hónapig tarthat az ukrán-orosz háború. Az infláció már most rekordokat döntöget világszerte. A kormány, hatósági árainak köszönhetően 4,4%-ot faragott az infláción, így jelenleg 8,6%-os hazánkban, ezzel az Unióban a középmezőnyben foglalunk helyet, megelőzve többek között Belgiumot, Romániát, Spanyolországot. Maradhatnak-e tovább a hatósági áras termékek? Maradhat-e a benzinár stop?
– Amit biztosan tudunk, hogy ezek az intézkedések beváltak. Megvédték a magyar családokat a túlzott áremelkedésektől ezeken, kulcsfontosságú területeken és féken tudták tartani egy komoly mértékig az inflációt. Beváltak, tehát így kell vizsgálni őket. Meglátjuk, hogy amikor ezek az intézkedések az eredetileg tervezett határidejükhöz jutnak, akkor milyen a helyzet és meg fogjuk hozni azokat az intézkedéseket, amik a magyar családokat ugyanígy megvédik.

– Folyamatosan hangsúlyozzák, hogy az olaj és a földgáz ellátás továbbra is biztosított Oroszország felől. Van-e olyan forgatókönyv, felkészültek-e arra, egyáltalán fel lehet e készülni arra, hogy nem érkezik olaj és földgáz Oroszországból? 
– 8,5 milliárd köbméter földgázt importálunk évente Oroszországból. Ha valaki ide tud állni elénk és azt mondja, vezessünk be szankciót, cserébe itt ez a 8,5 milliárd innen, akkor tárgyaljunk róla. De amíg senki nem tud nekünk olyat mondani, hogy „tessék, így lehet pótolni a földgázt és az kőolajat”, addig mi nem tudunk beleegyezni ilyen szankciókba. Nyilván meg lehet oldani a függetlenedést az orosz energiahordozóktól: négy év, öt év. Körülbelül ilyen időtávokban lehet gondolkodni.

Az ukrán-orosz háború kapcsán Magyarország álláspontja egyértelmű. Nem küld fegyvereket, katonákat Ukrajnába és nem engedi területén át a fegyverszállítmányokat. Ezek mellett pedig az ország legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítja le. Mi, vagy mik azok az események, melyek változtathatnak ezeken az álláspontokon?
– Döntéseink egyértelműek, melyek alapja az, hogy számunkra a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága. Mi megértjük az ukránokat, amikor ő fegyvert kérnek, mert az ő érdekük, hogy minél eredményesen tudjanak harcolni az oroszok ellen. A mi érdekünk pedig, hogy meg tudjuk védeni a magyar emberek életét és biztonságát. Emellett persze kiállunk Ukrajna mellett, a szuverenitásuk mellett, támogatunk minden egyes határozatot az ENSZ-ben és az Európai Unióban, valamint a legnagyobb humanitárius akciót hajtjuk végre a megsegítésükre, de nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első.

Hirdetés