Zöld energia Győrben a távhőszolgáltatásban

Nehéz év áll a Győr-Szol Zrt. mögött

Földvári Gabriella Marcali Gábor
2022.12.17. 10:59

A Győr-Szol Zrt. a város legnagyobb cége, három önálló üzletággal rendelkezik: a távhőszolgáltatás, a vagyonkezelés és a városüzemeltetés. Emellett leányvállalatai is vannak, százszázalékos tulajdonosa a Győr+ Média Zrt.-nek, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft.-nek, az Arrabona Depo Kft.-nek, valamint többségi tulajdonosa a Jószív Temetkezési Kft.-nek. Összességében közel 600 embernek ad munkát a cég. Prédl Antalt, a vállalat vezérigazgatóját kérdeztük arról, milyen évet zár a Győr-Szol.

A tájékoztatást a jobb áttekinthetőség érdekében igazgatóságonként foglaltuk össze:

Távhőszolgáltatás

A Győr-Szol Távhőszolgáltatási Igazgatósága közel 25 ezer lakást lát el fűtéssel és meleg vízzel, valamint több nagy fogyasztót is kiszolgál, mint például az egyetemet, a kórházat. „Volt egy érvényes szerződésünk a gáz biztosítására, amelyet tavaly év végén a gázkereskedő jogellenesen felmondott. Mivel a lakossági szolgáltatás nem állhatott le, ezért az ország stratégiai gázkészletéből kellett vételeznünk. Ekkor már látszott, hogy nagymértékben emelkedik a gáz világpiaci ára, így ez az új gázkereskedő kiválasztásakor a pályázati ajánlatokon is meglátszott. A számunkra még elfogadható feltételeket biztosító ajánlatra kötöttünk szerződést, de ez is jelentős anyagi terhet rótt a cégre. A korábbi gázkereskedő ellen, aki felmondta a szerződést, pert indítottunk. A közelmúltban ez a kereskedő megkeresett bennünket, hogy peren kívül szeretne megegyezni, végül mindkét fél számára megelégedéssel zárult a tárgyalás, kártérítést kaptunk, és így a cégünk helyzete is stabilizálódott” – emelte ki a vezérigazgató.

Az önkormányzat intenzív zöldpolitikájának következtében, a polgármester kérésének megfelelően, elsődlegesen felhasználandó energiaforrásként határoztuk meg a geotermikus energiát. Ezért idén első alkalommal történt meg, hogy októberben kizárólag zöldenergiát, novemberben csaknem kizárólag zöld, geotermikus energiát használtunk a távfűtés során, amit természetesen időnként gázfelhasználással ki kellett egészíteni.

A távhővel fűtött lakásokban élőknek jó hír volt, hogy őket nem érintette a gázáremelés. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy ennek többletköltségét Győr vállalta át októberig, utána pedig a kormány. Nagy segítséget nyújtott azon vállalkozásoknak, amelyek társasházban, vegyes rendeltetésű épületben működnek és közös mérővel rendelkeznek, hogy egy közgyűlési döntés értelmében nekik sem kellett magasabb összeget fizetni a szolgáltatásért, mert átsorolásra kerültek a lakossági fogyasztói körbe. „Amíg van gáz, addig van hőszolgáltatás is a városban. A következő negyedévre pedig a gáz árának csökkenése várható” – hangsúlyozta Prédl Antal.

Vagyonkezelés

A Vagyonkezelési Igazgatóság keretében a város tulajdonában lévő önkormányzati ingatlanok bérbeadását, működtetését végzi a cég. „Ezek feltételeit is újra kellett gondolnunk. Önkormányzati rendelet-módosítással szabályozták a bérlakások bérleti díját, aminek mértéke több mint hat éve nem változott, de még így is csak a piaci ár negyedére emelkedtek a díjak. Elkerülhetetlen volt a bérleti díjak korrekciója, amelyhez egy az eddiginél méltányosabb lakbértámogatási rendszert dolgozott ki a város – mondta a szakember. Az önkormányzati bérlakások esetén a teljes közös költségét mostanáig a Győr-Szol fizette. Ez is módosításra szorult, oly módon, hogy a közös költség felújítási alapra vonatkozó hányadát továbbra is fizeti a cég. Az üzlethelyiségek bérbeadásánál szintén rendeletmódosítás történt, amely arra irányult, hogy szabályozza, támogassa azon győri vállalkozókat, akik a bérleményben a győriek részére üzleti tevékenységet kívánnak folytatni. A vagyonkezeléshez tartozik még a piacok, a vásárcsarnok üzemeltetése, valamint a társasházkezelésre vonatkozó szolgáltatások is.

Városüzemeltetés

A Városüzemeltetési Igazgatóság tevékenységét mindenki láthatja. Ide tartozik ugyanis a virágosítási, a faültetési program, a növénygondozás, a fűnyírás, a takarítás. „Folyamatosan takarítjuk az utakat, parkokat, kiemelt figyelmet fordítunk a belváros tisztaságára, szépítésére. Működtetjük és üzemeltetjük a sportparkokat, a játszótereket, a szökőkutakat, valamint a fizetőparkoló-hálózatot. Idén ezen a területen is komoly módosításokat hajtottunk vége” – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató. Újraértékelték a parkolási jogosultságot, kedvezményes lakossági bérletet csak a belvárosban élő, autóval rendelkező lakók kaphatnak. Kedvezőbbek lettek a parkolóházak díjtételei a felszíni parkolókkal szemben, valamint kibővítették a parkolási övezetet. „Az új parkolási stratégia kidolgozásával, szigorítással ma már aki a belvárosban parkolóhelyet keres, általában talál, és az ott élők is nagyobb gyakorisággal tudnak megállni az otthonuk közelében. Az is jó hír, hogy épül a Kuopio parkban a parkolólemez, amely segít az adyvárosiak parkolási gondjain. A kialakított fizetőparkoló-rendszer elsődleges célja nem a pénzbeszedés, hanem a parkolás szabályozása volt, a meglévő parkolóhelyek jobb kihasználása céljából” – emelte ki Prédl Antal.

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #Győr-Szol Zrt. | #távhőszolgáltatás |