Hirdetés
Gálaesttel ünnepelt a Győri Balett

Négy évtized tánclépésben

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Győr+
2019.11.04. 14:56

Negyven éves a Győri Balett. Az alapító tagok, az egykori és a jelenlegi táncosok, koreográfusok, műszaki munkatársak emlékezetes gálán ünnepeltek szombaton együtt a közönséggel.

Hirdetés

Délután pódiumbeszélgetésen idézték fel a balett hódítási folyamatát abban a városban, ahol ennek a műfajnak nem volt hagyománya. Hit, elszántság, karizmatikus vezető, a város fogadókészsége nyitott ajtót az együtt maradt táncos évfolyamnak Győrött. Az értékekről, a tánc szerepéről, az újrakezdésekről is szó esett a beszélgetésen.

A gálaest előtt kiállítás nyílt Gombár Judit jelmezterveiből. Gombár persze több volt egy alkalmazott tervezőnél, figyelt a díszletekre, forgatókönyvet írt, s még dramaturgiai feladatokat is vállalt. Látványos, elbűvölően egyedi képi világával, jelenlétével a társulat nélkülözhetetlen alkotótársa lett.

A gála egy olyan filmmel kezdődött, mely felidézte a negyven év kiemelkedő alkotóit és alkotásait, korabeli darabok részleteit mutatta be, majd Kodály Romance című előadása került színre. A népzenében gyökeredző Kodály muzsika az életérzések, a bánatok, fájdalmak, örömek, vágyak, otthonra találások világával érinti meg hallgatóját, a Győri Balett tánca pedig nemcsak illusztrálta, hanem méltó igényességgel ábrázolta a magyar sorsból fakadó élethelyzeteket, azok lelki feldolgozásait.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Fekete Péter a szaktárca nevében mondott közöntőt. Az együttes történetének felidézésekor azt mondta, hogy a táncévfolyam makacs egymáshoz ragaszkodásához szükség volt egy nagyszerű balett-művész, Markó Iván döntésére, hogy otthagyja a balett pápájának számító Bejart társulatát. Negyven év azonban hosszú idő, ennyi időn át nem tarthatott ki Markó Iván művészi kalandvágya, fogalmazott az államtitkár. A Győri Balett egyik nagy érdemének nevezte, hogy tud változni és változtatni, jól átalakulni, nem el-, vagy megtörni a válságpontokon. Ezért tudták újratervezni a balett pályafutását, Kiss Jánossal és Velekei Lászlóval új és újabb, másabb, de nagyon sikeres korszak kezdődött a balett életében.

Kiss János, alapító, a társulat Kossuth-díjas igazgatója beszédében először a halottaikra emlékezett, aztán arról szólt, hogy büszke a balett múltjára, jelenére és a jövőjében is biztos lehet. Büszkék vagyunk választott vezetőnkre, Markó Ivánra és büszkék vagyunk Gombár Juditra, ahogy valamennyi korábbi és jelenlegi alkotótársunkra, hangsúlyozta.

Volt egy város, akinek vezetőit, s később darabjainkkal a közönséget is meg tudtuk győzni, mondta Kiss János. Nagyon hálás vagyok szeretett városunknak, tette hozzá. Köszönöm, hogy napról napra egyre jobb körülmények között dolgozhatunk az önkormányzat jóvoltából, jelentette ki. Háláját fejezte ki a különböző segítők, szponzorok segítségért.

A város nevében Radnóti Ákos önkormányzati képviselő üdvözölte a 40 éves társulatot. A Győri Balett négy évtizede sikertörténet, jelentette ki. A világ minden vidékén örömmel fogadják őket, viszik Győr, az ország, valamint a magyar táncművészet értékeit, hírnevét. Önálló márkává vált ez a balett, mindenkinek nagy presztízst jelent a tagjának lenni. A város vezetői azon dolgoznak, hogy a Győri Balett számára minél jobb körülményeket teremtsenek, ezért is építették meg a társulat új próbatermét. Radnóti Ákos utalt arra, hogy a társulat tavaly a közgyűlés tagjainak teljes egyetértésével Győr díszpolgára lett. Az alpolgármester az évforduló alkalmából átadta Győr emléklapját Kiss János igazgatónak

A társulatot köszöntő Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő szerint a sikernek, a világhírnek három oka van: a munkába vetett hit, a keményen elvégzett munka, és az, hogy csakúgy, mint a magasugrók, mindig egyre magasabbra emelik a lécet. Ezt a magasságot az új generáció tagjainak is folyamatosan át kell ugrani, tette hozzá a képviselő. Azt kívánom mindannyiuknak, hogy ezt a folyamatosan emelt lécet tudják átugrani, mi nézők pedig tanúi lehessünk a sikertörténet folytatásának, fogalmazott Simon Róbert Balázs.

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke és Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója is gratulált az együttesnek. A gálán bemutatták a balett egyik sikerdarabját, a Bolerót. A világ színpadait bejáró Purim című előadás zenéjét szerző és játszó Budapest Klezmer Band is fellépett a gálán, a jubiláló balettet hosszan, állva tapsoló közönségnek.

Szerző: Hajba Ferenc
TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri Balett | #Kultúra |
Hirdetés