Navracsics Tibor: Győr térségszervező erejét meg kell erősíteni

Szigeti Sándor Fotó: Adorján András
2024.06.28. 12:21

A „Víz, amit akartunk” rendezvénysorozat keretében „Szigetköz–Csallóköz, Közép-Európa csodája” címmel rendeztek fenntarthatósági témaestet csütörtökön a győri Bridge Hallgatói Klubban.

Többek között dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, valamint dr. Czepek Gábor, magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésért felelős kormánybiztos volt a vendége az eseménynek, amely a Széchenyi István Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös szervezésében jött létre.

Pintér-Péntek Imre vármegyei kamarai elnök köszöntötte elsőként a megjelenteket és köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért, melynek révén a Szigetköz-Csallóköz fontos vállalkozói környezetté és meghatározó turisztikai desztinációvá válik.

Pintér-Péntek Imre (Fotó: Adorján András)

Navracsics Tibor kiemelte: minden európai uniós statisztika azt mutatja, hogy a Pozsony-Bécs-Budapest háromszög – benne Győrrel – folyamatos felzárkózási fázisban van a kontinens legfejlettebb régióihoz. A miniszter ugyanakkor aláhúzta: Győr számára komoly kihívást jelent Pozsony, Budapest és Bécs gazdasági elszívó ereje, ezért a határokon átívelő térségi együttműködésekre kell helyezni a hangsúlyt.

Navracsics Tibor (Fotó: Adorján András)

„A Pozsony-Budapest-Bécs gazdasági térség kezd egybenőni az adminisztratív határ ellenére is. Jelenleg még nyitott kérdés, hogy ennek a folyamatnak Magyarország a vesztese vagy a nyertese lesz-e. Ezért fontos, hogy lépéselőnybe kerüljünk és elsőként dolgozzuk ki új fejlesztési javaslatokat, többek között Győrben is” – húzta alá Navracsics Tibor. 

„Győr és Mosonmagyaróvár, valamint a teljes Szigetköz térségszervező erejét meg kell erősíteni, Győrnek pedig további partnerekre van szüksége, hogy európai szinten is megőrizze versenyképességét.” – fogalmazott a miniszter.

Széles Sándor (Fotó: Adorján András)

Széles Sándor főispán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal vezetője emlékeztetett rá: a Szigetköz páratlan kincseit meg kell védeni, azokat fenntartható módon használni kell, nem pedig kihasználni. „Olyan édesvíz- és termálvíz-kincs van a birtokunkban a Szigetköz felszíne alatt, ami az egész világon egyedülálló.” – hívta fel rá a figyelmet Széles Sándor.

Czepek Gábor (Fotó: Adorján András)

Az este másik főelőadója, dr. Czepek Gábor kormánybiztos Győrben nőtt fel, jól ismeri tehát a város és a térség adottságait, és energetikai szakemberként emlékeztetett rá: a távoli befektetések és gazdasági kapcsolatok helyett felértékelődtek a térben közelebb eső együttműködések.

„Az orosz-ukrán háború drasztikusan megemelte az energia- és a gázárakat, amely óriási többletkiadásokkal járt. „A magyar energetikának az atomenergia és a napenergia kettősére kell alapulnia és a villamos energia területén törekedni kell az energiaszuverenitás megteremtésére” – hangsúlyozta a magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésért felelős kormánybiztos.

A rendezvény ezt követően a Szigetköz-Csallóköz gasztrotérképének-, és a térség imázsfilmjének bemutatójával, művészeti produkciókkal és kötetlen beszélgetésekkel folytatódott.

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta, Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #energetika | #fenntarthatóság | #Győr | #miniszter | #szigetköz |