A Győr+ kérdez, a polgármester válaszol

„Naná, hogy mindenről tudni akarok”

Fotó: Győr+
Győr+
2021.11.21. 11:41

A Győr+ kérdéseire dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere válaszol!

Hirdetés

A pletykák szerint nem hagyja önállóan dolgozni a munkatársait, s vezetési stílusa miatt többen is elmentek a városházáról.

A városházban folyó hivatali munka felügyelete a jegyző hatásköre. Én is észrevettem, tapasztaltam, hogy több területen is vannak gondok. Ezt többször szóvá is tettem a jegyző úrnak, aztán elváltunk egymástól. Bízom benne, hogy a hivatal új vezetői jobban megtalálják a közös hangot a munkatársakkal, és hogy az eddigieknél hatékonyabban tudják működtetni a városházát. Pontosan tudom, hogy a távozók egy része visszafelé mutogat, próbálják „önigazolni” távozásuk okát. Pedig voltak olyanok, akiknek a közös megegyezéssel történő távozását én kezdeményeztem. A tőlünk elbúcsúzó emberek egy részét pedig a kormányhivatal, vagy valamelyik magáncég az itteninél jóval magasabb fizetéssel csábította el.


Azt is mondják, mindenbe beleszól, és lassítja a munkát azzal, hogy mindent tudni akar.

Naná, hogy tudni akarok. Én vagyok a polgármester, én vagyok a felelős a város irányításáért. Jól dönteni megalapozott információ hiányában nem lehet. Azt azonban senki nem mondhatja rólam, hogy meggyőzhetetlen vagyok. Amikor a jegyző asszonyt felkértem, hogy pályázza meg ő is az állást, azt válaszolta: köszöni, hogy gondoltam rá, de azt szeretné, és akkor vállalja a megméretést, ha őszinte véleményét mindig a szemembe mondhatja. Ez nálam alkalmazási feltétel, nyugtattam meg. Ha szakmai érvekkel bárki meg tud győzni, elfogadom a véleményét, és nem ragaszkodom mindenáron a sajátomhoz. Azt azonban nem engedem, hogy a tudtom nélkül kerüljenek ki szakmai anyagok. Feltételezem, hogy a város működése és fejlődése érdekében minden munkatársam a legjobbat akarja, de valakinek össze is kell hangolni a különböző elképzeléseket, egy mederbe kell terelni a szándékokat, ötleteket. Működő rendszerbe kell foglalni a szakmai elképzeléseket, és a megvalósítás módjait.


Valóban jobban hallgat a nőkre, mint a férfiakra az önkormányzatnál?

Az utóbbi időben vezető társaim valóban főleg hölgyek lettek. Így a jegyző és az aljegyző asszony, illetve kezdetektől a polgármesteri főbiztos is. A korábbi férfidominancia tehát már nem érvényesül. Nagyon sokra becsülöm a nőket a szívósságukért, hiszen ők otthon a család alappillérei tudnak lenni, a munkahelyen is remekül helytállnak. Megfigyeltem, hogy gyorsabban és jobban átlátják a bonyolult helyzeteket a férfiaknál, és hatékonyabban tudják megoldani azokat. Ezzel együtt nálam a tehetség, a szakértelem és a munkabírás számít, s nem az, hogy férfi vagy nő a munkatársam.


Más téma. Panaszkodnak az emberek, hogy bokáig az avarban járnak, nem söprik fel rendesen a falevelet az utcákon.

Ezen nagyon csodálkoznék, ugyanis tavaly vettünk a Győr-Szolnak egy új, korszerű levéltakarító berendezést. Remélem, hogy az új vezetésű Győr-Szol hatékonyan használni is fogja. De ha panasz van a levéltakarításra, utána fogok nézni. Azt azért remélem mindenki tapasztalja, hogy sokkal tisztább, rendezettebb lett a város. Régebben ritkábban szállították el a szemetet, nem lapátolták el a lefolyók környékéről a sarat. A minőségi munka persze többe kerül, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a Covid-19-járvány csökkentette a város bevételét. Ennek ellenére az a fontos, hogy a győriek méltó, kulturált környezetben éljenek.


Közeleg az év vége. Sokan kérdezik, hogy az idén is lesz-e adventi hangulat a városban?

Természetesen Győr az idén is ünnepi díszbe öltözik advent idejére. A fénnyel festett házak között sétálhatunk, meg lehet kóstolni a forralt borokat a hidegben, és kézműves termékek között is válogathatunk ajándékot karácsonyra. A Dunakapu téren működik a korcsolyapálya, forog a minden évben népszerű óriáskerék. A zenés rendezvények azonban a járvány miatt, az emberek egészségének védelme érdekében elmaradnak.

Sorozatunk előző részét itt olvashatja vissza!

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #közélet | #polgármesterválaszol | #városháza |