Nagyszerű tehetségek élnek és zenélnek Győrben

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.07.23. 08:28

Többek között ez is kiderült az idén először megrendezett Színpadra fel! tehetségkutató során, amelynek július 22-én szombaton tartották a döntőjét a Rotary Fröccsnapok keretében. Tizenegy fellépő tette színesebbé a rendezvényt, majd arra is fény derült, kiket ítéltek most a legjobbaknak.

Hosszú hónapok megfeszített munkája áll a szervezők és a nevező előadók, zenekarok mögött, hiszen a Színpadra fel! tehetségkutató egy igencsak komplexnek mondható kezdeményezés volt. Már a kihirdetésekor sokan gondolták, hogy sikerre ítéltetett, s ahogy telt az idő a kételkedők is egyre inkább látták: van értelme csinálni! 

Mert bár sokan eddig is tudtuk, hogy Győrben rengeteg tehetség él, hogy pezsgő a kulturális élet, de most az is újra bebizonyosodott, hogy zenében is nagyon erősek vagyunk.  

Sokan látták meg a lehetőséget a jelentkezésben, a zsűrinek nehéz dolga volt. Az ítészek –RockMilady Noémi, Boda Bernadett, Richie és Csuka – mindegyike szakértő módon és lelkiismeretesen vizsgálta a pályaműveket, a közönségre pedig az a feladat várt, hogy egy produkciót a szavazataikkal juttassanak a döntőbe.

A zsűri pontszámainak összesítésekor egyébként szavazategyenlőség alakult ki, de egyik együttest sem szerették volna kizárni, így a meghirdetett 10 fellépő produkció számát tizenegyre bővítették. Tehát az ő döntésük alapján a Fröccsnapokon megtartott fináléban az alábbi énekesek és zenekarok léphettek fel: Bálind Kata és Edvi Dalma, Dave Koma Dave, Flopp, Várakozni Tilos!, Honey Jeans, Kiss Clau, Léhárt Míra és Polgár Patrik, Rapkay Vivien, Kétszemközt, és Virág Alexandra. A közönség szavazatai alapján pedig a KvintOperett jutott fel a Dunakapu téri színpadra.

A döntő hangulata remek volt, az előadók felmérték annak súlyát, hogy milyen lehetőség előtt állnak, hiszen aki az első helyezést megszerzi, arra nem csak a megtisztelő „Győr Város Zenei felfedezettje” cím, hanem egy videóklip készítési lehetőséget is várt a város jóvoltából. A Rotary Club Alapítvány pénzdíjat ajánlott fel az első három helyezettnek. A tét sem volt tehát kicsit, de többen is hangsúlyozták, hogy már az is hatalmas megtiszteltetés és lehetőség, hogy egy ekkora színpadon, egy ilyen rendezvénytéren, ennyi ember előtt mutathatnak meg magukból egy 15 percnyi szeletet. Ennyi ideje volt ugyanis mindenkinek, aki bejutott a döntőbe. A feltörekvő művészek igyekeztek is jól beosztani az idejüket és a legjobbat kihozni magukból. A stílusok és a személyiségek jótékony egyvelege alkotta a szombat délután, s aki bizalmat szavazott a győri tehetségeknek, remekül érezhette magát a helyszínen. A szervezők egyébként azokra is gondoltak, akik nem lehettek jelen, így képileg és hangilag is kiváló minőségű közvetítést biztosítottak.

Galéria: Ács Tamás

A helyszínen egy fröccs, egy szörp vagy épp egy popcorn megvásárlásával lehetett szavazni, ezzel is segítve a Rotary Fröccsnapok jótékonysági törekvéseit. Természetesen a döntőben is számított a szakavatott zsűri véleménye, amelynek tagjai – RockMilady Noémi, Boda Bernadett, Richie és Csuka – most is hangsúlyozták: nagyszerű produkcióknak tapsolhattak. A műsorvezető és az összekötő szövegek zseniális és humoros mestere Herkely Ákos többször is részletes tájékoztatást adott a nap alakulásáról, így tudni lehetett, hogy a Crazy Little Queen koncertje után, körülbelül 22 órakor lesz eredményhirdetés.  

A döntősök és a nyertesek köszöntésére dr. Dézsi Csaba András polgármestert kérték fel a szervezők, aki örömmel vállalta a feladatot és hirdette ki az első győri Színpadra fel! tehetségkutató eredményét:

„Győr város zenei felfedezettje idén a Honey Jeans, akiknek sok szeretettel gratulálok. Ám a helyzet az, hogy mindenkinek gratulálok, aki elindult ezen a versenyen és aki a döntőbe bekerült. Nagyon sok tehetséges zenész, művész van Győrben! A Rotary Clubbal pedig egy olyat eseményt indítottunk el, amely gyermekkorunkban volt valamikor a városban, hiszen több tehetségkutató fesztivál is volt valamikor régen. Azt ígérem, hogy lesznek is, hiszen további tehetségek is nevelkednek Győrben! További sok sikert kívánok mindegyik bandának, kitartást azoknak, akik most nem nyertek, vagy kaptak a dobogón helyet, és várjuk a további tehetségeket jövőre és azután is!”

Az első Színpadra fel! győztese tehát a Honey Jeans zenekar, akik a „Győr város zenei felfedezettje” elismerő cím mellé egy profi videóklip forgatási lehetőséget is kaptak a várostól, illetve a Rotary Club jóvoltából 200 ezer forintot is. A második helyezett Várakozni Tilos zenekar 150 ezer forintot, a harmadiknak befutó Flopp zenekar pedig 100 ezer forintot fordíthat a banda javára, szintén a Rotary Club felajánlásának köszönhetően.  

Operatőr: Révi Dániel