Nagy Feró volt a győri MCC vendége

Pécskai István Fotó: Marcali Gábor
2023.05.17. 19:21

A rockzene volt a középpontban a Mathias Corvinus Collegium győri képzési központjának legutóbbi eseményén. Dr. Dézsi Csaba András polgármester és orvos, nagy rockrajongó, valamint Nagy Feró Kossuth-díjas énekes, a Beatrice frontembere mesélt a zenéhez fűződő kapcsolatáról.

Dr. Dézsi Csaba András könyvet is írt rockzenei műfajban, a kötet a legendás Frank Zappa életét és pályafutását mutatja be. Nagy Feró zenei karrierje immáron négy évtizedes múltra tekint vissza. A művész a szocialista blokkon belül az ellenállás egyik szimbólumává vált. Amellett, hogy a Beatrice tűrt kategóriájú, a rendszer határait feszegető szimbolikus zenekara volt a korabeli Magyarországnak, Európa-szerte ismertté és híressé nőtte ki magát, amiben hatalmas szerepe volt a zenekar énekesének, Nagy Ferónak.

,,Már gyerekkoromban folyamatosan rockzenét hallgattam. Általános iskolásként már volt zenekarom. Orvosként is meghatározó számomra a zene, hiszen amikor katéterezünk, rockot hallgatunk. Eleinte mentek a Greenday számai, most azonban már csak az AC/DC és a Black Sabbath dalai szólnak a műtőben. Egy beteg mondta eddig, hogy őt ez a zene idegesíti. Mondtam neki, ne haragudjon, mit szeretne: ön legyen nyugodt vagy én? Azt mondta, inkább hallgassunk rockzenét. Csináltunk egyébként egy vizsgálatot is. Megnéztük, hogy Vivaldit, relaxációs zenét, csendet vagy AC/DC-t hallgatva csökken-e jobban a beteg szorongása. Az eredmény pedig az lett, hogy az AC/DC csökkenti leginkább a szorongást” – mesélte dr. Dézsi Csaba András.

Nagy Feró érdekes történetben elevenítette fel, hogy lett rockzenész.

,,Úgy készültem, hogy elektromérnök leszek. Aztán 17 éves voltam, amikor egy szalagavatóbálon megváltoztak a terveim. Udvarolni kezdtem egy-két lánynak, de egyáltalán nem foglalkoztak velem. Aztán ittunk egy-két italt, és olyan bátor lettem, hogy felmentem énekelni a színpadra. A tanárok lezavartak a színpadról, és azt mondták, hétfőn várnak az igazgatói irodában. Úgy éreztem, hogy ezt jól elszúrtam. Majd mentem lefelé a lépcsőn, és a két lány megállított, majd azt kérdezte: te énekes vagy? Ez a szituáció eldöntötte a sorsomat. Ha így ennyire könnyű a csajozás, én rockzenész leszek – emlékezett vissza Nagy Feró.

Hozzátette, a rokczenében tudja kiélni a szabadságát a színpadon. A közönség szeretete és szimpátiája pedig szárnyakat ad neki.

Dr. Fekete Dávid, a győri MCC képviseletvezetője elmondta, az elmúlt időszakban olyan komoly témákat dolgoztak fel az előadásokon, mint a szomszédunkban zajló háború vagy éppen az infláció és a gazdasági kérdések. Éppen ezért gondoltak arra, hogy ezúttal egy lazább témának, a rockzenének adnak teret.

Dr. Fekete Dávid

,,Úgy érzem, bele kell férnie olykor, hogy könnyedebb a téma az eseményeinken. Vannak olyan életpályák, amelyeknek a megismerése töltekezést jelent mindenkinek – magyarázta dr. Fekete Dávid, aki hozzátette, jelenleg toborzási időszak van az MCC-ben. – Három képzési szintünkön is lehetőség van a jelentkezésre. Az általános iskola negyedik osztályába járók, a középiskolások és azok, akik szeptembertől a Széchenyi István Egyetemen kezdik meg a tanulmányaikat, tudnak hozzánk jelentkezni. Ez egy nagy feladat számunkra, ebben a toborzási időszakban igyekszünk minél több fiatalhoz eljutni. Bátorítjuk őket, hogy adják be a jelentkezésüket, próbálják meg a felvételt az MCC-be.”

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Korábban ma a témában:

Kapcsolódó témák: #híradó | #rock | #zene |