Futónagykövetként is mindent belead Bazsi

Nagy Balázs: a maraton a sport Szent Grálja!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.03.29. 09:37

Nagy Balázs színész lesz a „Fuss a struccal” elnevezésű futófesztivál egyik nagykövete. A jótékonysági esemény több szempontból is szívügye a művésznek, egyrészt, mert édesapaként különösen fontos számára a gyermekek támogatása, másrészt pedig azért, mert maga is rendszeresen sportol, nem is akárhogyan...

„Kilenc éve futom rendszeresen, kicsiben kezdtem, de aztán szépen kibővítettem a távokat, tavaly 17 versenyen vettem részt, igaz sérülés lett a vége, de azóta még jobban figyelek. Nagy Ritához járok a GYAC Futóklubba, ő felügyeli az edzéseimet” – kezdte a reggeli beszélgetést a Győr+ Rádióban Nagy Balázs.

„A futás számomra olyan mint a drog, ha nem tudok eljutni, akkor szinte rosszul érzem magam. Nemcsak az állóképességem miatt megyek el, hanem azért, hogy kikapcsoljak, futás közben ugyanis mindent átgondolok, amire egyébként nem lenne időm – fogalmazott a jótékonysági kampány egyik arca. A művész úgy véli, ha valaki részt vesz egy futóversenyen, az olyan közösségi élményt kap, mely tovább doppingolja, sikerélményeket könyvelhet el, így még fontosabb szerepet tölthet be az életében a mozgás. Persze nem elég a jó futócipő, sok minden másra is figyelni kell, például a táplálkozásra, hiszen a futás egy életforma.

Nagy Balázs a jótékonysági felhívásokra örömmel mond igent, különösen akkor, ha gyermekekről van szó. „Jól esnek ezek a felkérések, valahol egy visszaigazolás, ami melengeti az ember szívét. Ezen a versenyen félmaratonon szeretnék majd indulni, ősszel egy maratonra is készülök, de önmagában a 21 kilométer is nagy kihívás. Szeretném, ha a kislányom is lefutná az egy kilométert, így egy családi élmény is lesz a rendezvény” – árulta el a sportos színész.

A futónagykövet hangsúlyozta, a maraton óriási élmény, az első ilyen futásán el is sírta magát, szerinte ugyanis a maraton a sport Szent Grálja! „Gondolkozom rajta, hogy idén nem Budapesten futom majd le a maratont, hiszen kellenek az új ingerek, az új impulzusok. Persze van, hogy egy-egy ilyen táv során úgy kikapcsolok, hogy észre sem veszem, hogy lefutottam 5 kilométert közben. Sokáig zenére sportoltam, de a versenykiírások ezt nem ajánlják, így azóta is inkább úgy edzek a természetben, hogy hallgatom a madárcsicsergést, vagy télen a hó ropogását, az is elképesztő élmény” – mesélte a műsorvezetőknek Balázs.

A lélegzet kampány csúcspontját, a „Fuss a struccal” elnevezésű futófesztivált április 23-án rendezi a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány. A cél nem kisebb mint egy új, 12 millió forint értékű lélegeztetőgép megvásárlása a kis betegek részére.

Adományozni természetesen a futás mellett is lehet, és sokan már szerencsére meg is tették, hiszen több mint egymillió forint gyűlt eddig össze.

A futófesztiválról részletesen korábbi cikkünkben is olvashat:

A Nagy Balázzsal készült teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható vissza:

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid