Nagy a torlódás a műszaki vizsgapontokon

Fotó: Kárpát Zsolt
Kárpát Zsolt
2022.07.11. 14:53

Június végén megszűnt a gépjárművekre vonatkozó moratórium, így most már nem lehet lejárt forgalmi engedéllyel közlekedni. Sokan az utolsó pillanatra hagyták a vizsgáztatást, ezért becslések szerint Magyarországon több, mint 1 millió autót kell leműszakiztatni. Győrben is túlterheltek a vizsgapontok, van ahol már csak szeptemberre tudnak időpontot adni.

Nincs megállás a Magyar Autóklub szervizpontján. Ellenőrzik a futóművet, világítást és mindent, ami szükséges ahhoz, hogy a kocsi megkaphassa az érvényes forgalmi engedélyt.

Hiába kongatták a vészharangot a szervizek, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra és időben vizsgáztassák le a tulajdonosok autóikat. Sajnos a jó tanácsot sokan nem fogadták meg.

Az Autóklub odafigyelt erre, mert januártól illetve tavasszal több féle fórumon előre jelezte a problémát. A gond az, hogy most már nem csak azok torlódnak, akiknek lejárt a műszakija, hanem azok is, akik normál időpontban hoznák autóikat.” – tette hozzá a győri szervizpont vezetője.

Az sem egyszerűsíti autószerelőknek dolgát, hogy sokkal több az elhanyagolt és rosszul felkészített jármű.

„Normál körülmények között 20-25 autót tudunk naponta levizsgáztatni. De ehhez az is kell, hogy az autók javarészt jó állapotban legyenek. Ez most nem jellemző. Míg régebben 10 autóból 5-6 megfelelt a vizsgán, ez most lényegesen kevesebb.” – emelte ki Kitzvéger Csaba.

Ezen a vizsgáztató helyen korábban sohasem kellett néhány napnál többet várniuk az autó tulajdonosoknak a műszakira. Most azonban legközelebb már csak szeptember elejére lehet időpontot kapni.

Tv-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #autók | #Győr | #műszaki vizsga |