Tárlatok Győrben

Múzeumi élet napjainkban

Fotó: Mekliz Fotó
Földvári Gabriella
2021.08.11. 20:31

A 750 Győr értékeit meg kell mutatni, és ennek egyik legjobb lehetősége a múzeumban őrzött tárgyi értékek bemutatása a nagyközönség számára. Székely Zoltán múzeumigazgatóval beszélgettünk a részletekről.

Jelenleg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum összes kiállítóhelyén különleges bemutatókkal várják a látogatókat.

Az Esterházy-palotában a 750 éves jubileumhoz kapcsolódva Nagy-Győr jelességei címmel látható tárlat, amely a győri polgárok közösségének állít emléket. Előzményként felvillan a római kori Arrabona, majd a történet a középkoron, újkoron keresztül elérkezik az ipari társadalomig. A tárlat középpontjába azok a személyek, családok kerültek, akiknek nemcsak életében, karrierjükben játszott a város meghatározó szerepet, hanem ők maguk is hozzájárultak a város fejlődéséhez, tevékenységükkel, tudásukkal és vagyonukkal szolgálták a közösséget. A nagyszabású kiállításban tárlatvezetéseket is tartanak, legközelebb augusztus 14-én Nemesné Matus Zsanett történészként kalauzolja az érdeklődőket a kiállításban, felhívva a figyelmet egy-egy érdekes tárgycsoportra, egy-egy jeles győri személyre. A tárlat 2022. januárig tart nyitva és a szervezők azt szeretnék, hogy a győri diákok látogassanak el a kiállításra, hogy megismerjék városunk történetét, azokat az embereket, akik sokat tettek a település fejlődéséért.

A maga nemében egyedülálló porcelánkiállítás látható július közepétől a Magyar Ispitában, ahol Bácsi Magdolna távol-keleti gyűjteményéből ad reprezentatív válogatást. A Kelet fehér aranya bemutató azért is izgalmas, mert a gyűjtemény egy része több száz éve elsüllyedt hajóroncsokból származik, amiket búvárok hoztak fel a tenger mélyéről. A szeptember 26-ig látogatható bemutatóhoz különböző események is kapcsolódnak, ilyen lesz augusztus 10-én, amikor a múzeum igazgatója tart tárlatvezetést, augusztus 17-én a gyűjtő Bácsi Magdolna elmeséli kalandos élete történetét, augusztus 26-án Pápai Emese, a tárlat kurátora tart vezetést, majd 28-án Zhang Yu kínai énekesnő koncertjével csalogatják a látogatókat.

Vasárnap zárult Cziráky Lajos Akrobatika című kamaratárlata a Püspöki Udvarbíróházban, helyén augusztus 14-től az idei Győri Művésztelepen készült alkotásokból nyílik zárókiállítás. 53. alkalommal rendezik meg a művésztelepet, melyen idén öt fiatal művész vesz részt: Garamvölgyi Éva, Germán Fatime, Gollovitzer Szabina, Mórocz István és Németh Alexandra Georgina. Ők több héten keresztül a győri Grafikai Műhelyben dolgoznak, szabad alkotói lehetőséget kaptak, és az ott elkészült alkotásaikat tárják a nagyközönség elé.

A múzeum kilépett a falai közül és a 15 éves Árkád üzletközpontban is bemutat egy szeletet az értékeiből. A bemutató a paraszti kultúrába enged bepillantást, láthatjuk többek mellett, milyen volt régen a járóka vagy a bölcső. A letűnt korok bútorait augusztus 19-ig csodálhatjuk meg a bevásárlóközpontban. Szeptemberben ugyanitt szőlészeti eszközöket tervez kiállítani a múzeum, többek között nagy szőlőpréseket.

A tervek szerint októberben második alkalommal rendezik meg a Győri Őszi Tárlatot, majd Csurák Erzsébet kiállítására kerül sor, november végén pedig dr. Máriás tárlattal várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Kultúra | #múzeum |