Mutatjuk a Győri Bortörténelmi Napok nyertes nedűit

Győr+ Fotó: Győri Művészeti és Fesztiválközpont
2023.08.21. 14:30

Augusztus 24 és 27. között rendezik az idei Győri Bortörténelmi Napokat. Az esemény apropóján a Győri Művészeti és Fesztiválközpont bejelentette, melyik borászatok és pincészetek termékeit lehet megkóstolni.

A múlt heti vak kóstolón nehéz dolga volt a bíráknak, hiszen jobbnál jobb borok érkeztek.

– A Fesztivál fehérbora a Hangyál Pincészet Geminije. A 2021-es bor a Pannonhalmi Borvidék remeke, egy kiváló Rajnai rizling.
– A Fesztivál vörösbora a Cseri Pincészet Legendája. A 2018-as, Merlot és Cabernet Franc házasításából született tétel magabiztos győzelmet aratott. Szintén a Pannonhalmi Borvidék nívóját erősíti.
– A Fesztivál édes bora a Holdvölgy 2011-es Culture-ja. A Tokaji aszú győzelme nem okozott meglepetést.
– A Fesztivál rozéja a Pannonhalmi Főapátság pincészetéből kikerült, 2022-es Tricollis Rosé.
– A Fesztivál habzóbora a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brutja. A 2019-es, visszafogottan gyümölcsös pezsgő kiemelkedően magas bírálati pontszámot kapott, amivel a külföldi habzókat is kenterbe veri.

A verseny díjazottjainak sora jól példázza, hogy habár a Pannonhalmi Borvidék egy apró szegmense a magyar bortermelő területeknek, a jól megválasztott fajták telepítésével es a borászok aprólékos munkájával a saját borvidékünkről is kerülnek ki olyan tételek, amelyek bárhol megállják a helyüket.

Kapcsolódó témák: #bor | #bortörténelem | #szőlő |